Alles wat je moet weten over het stedenbouwkundig attest

Ga je een bouwgrond of een huis kopen? Dan kom je waarschijnlijk de term 'stedenbouwkundig attest' tegen. Geen paniek, we leggen je simpel uit wat het is en waarom het belangrijk is. Of je nu een nieuw huis wilt bouwen of een bestaand pand wilt verbouwen, een stedenbouwkundig attest is essentieel om te weten wat je precies kunt en mag doen met je eigendom.

Dus, je hebt een mooie bouwgrond of een prachtig huis op het oog en bent klaar om je droomproject te realiseren. Maar voordat je enthousiast begint met plannen, is het slim om over het stedenbouwkundig attest te beschikken van het eigendom (oftewel stedenbouwkundig uittreksel/vastgoedinformatie/ stedenbouwkundige inlichtingen). Bovendien moet bij de verkoop van een eigendom de verkoper dit steeds aanvragen en dit aan de koper overhandigen. Het attest geeft je een hoop belangrijke informatie over wat wel en niet mag op jouw toekomstige bouwgrond of bij jouw nieuwe huis.

Wat is een stedenbouwkundig attest?

Een stedenbouwkundig attest is eigenlijk een soort toetsingsdocument dat aangeeft wat de stedenbouwkundige voorschriften zijn voor een bepaalde bouwgrond of woning. Met andere woorden, het vertelt je of je mag bouwen of verbouwen wat je in gedachten hebt en onder welke voorwaarden dat kan. In het attest staat bijvoorbeeld ook informatie over mogelijke beperkingen, zoals beschermd erfgoed of bijzondere landschapswaarden.

Waarom heb je een stedenbouwkundig attest nodig?

  • Voor de zekerheid: Je wilt natuurlijk niet achteraf ontdekken dat je helemaal niet mag bouwen of verbouwen wat je gepland had. Dit attest voorkomt verrassingen.
  • Waarde inschatten: Het helpt je ook om de waarde van de bouwgrond of het huis beter in te schatten. Als er strenge bouwvoorschriften zijn, kan dat invloed hebben op de waarde.
  • Vergunningskansen: Het geeft je een indicatie of je een stedenbouwkundige vergunning kunt krijgen voor jouw bouwproject.
  • Planningsgemak: Met de informatie uit het attest kun je je bouw- of renovatieplannen beter afstemmen op wat mogelijk is.

Hoe werkt het aanvragen van een stedenbouwkundig attest?

Het aanvragen van een stedenbouwkundig attest is vrij eenvoudig. Je dient een aanvraag in bij de gemeente waar de bouwgrond of het huis ligt. Ben je hier niet mee vertrouwd? Weet dat Immo Liv'it bij een verkoop al deze administratieve rompslomp van je wegneemt.

Kortom, een stedenbouwkundig attest is een essentieel stukje papier dat je veel kopzorgen kan besparen als je gaat bouwen of verbouwen. Het geeft je duidelijkheid en zekerheid over wat er mogelijk is op jouw bouwgrond of bij jouw nieuwe huis, zodat je met een gerust hart je bouw- of verbouwingsdromen kunt najagen. 

Terug naar overzicht