Een blokpolis is niet voldoende om volledig verzekerd te zijn voor je appartement

De verzekering mede-eigendom, ofwel de blokpolis, is een brandverzekering dat alle eigendommen in een gebouw verzekert, inclusief alle gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw zoals de structuren, gevels, liften, trappenhuizen en gemeenschappelijke installaties. 

Het doel van een blokpolis is het bieden van bescherming tegen schade veroorzaakt door gebeurtenissen zoals brand, storm, waterschade, inbraak en vandalisme. Maar er is ook een dekking aansprakelijkheid van de mede-eigenaar voor schade aan derden. (bv. een lek in uw badkamer zorgt voor waterschade bij de onderbuur)

In tegenstelling tot een blokpolis, richt de woningverzekering (ook wel de brandverzekering) zich op het beschermen van de persoonlijke bezittingen en de specifieke delen van het appartement die onder de verantwoordelijkheid van de individuele eigenaar vallen. Denk aan het interieur en meubilair, de vloeren, de muren en de persoonlijke eigendommen.

Niet voldoende verzekerd

De berekening van de nieuwbouwwaarde van het gehele gebouw wordt de parameter om de verzekerde som te bepalen. Dus niet voor elk appartement apart. Zo wordt elke entiteit in het gebouw verzekerd op basis van het aantal vierkante meter. Men spreekt ook van een gemiddelde waarde per kavel.

Maar wat als je mede-eigenaar bent van een appartement waar je de waarde hoger is dan de andere woonheden? Je hebt bijvoorbeeld gekozen voor duurdere materialen in de keuken en badkamer, bepaalde kwaliteitsvolle binnendeuren, dure domoticasystemen of parketvloeren. Daar zal die 'gemiddelde waarde' geen rekening mee houden voor de blokpolis. Het kan dus zijn dat je reƫle nieuwbouwwaarde hoger uitvalt dan de berekening voor de blokpolis. Met andere woorden: op dat ogenblik ben is je appartement niet voldoende verzekerd als er schade zou zijn.

Oplossing: uitbreiden van de blokpolis

De individuele brandverzekering is in dit geval een geschikte oplossing. Hierin kan je je inboedel laten verzekeren alsook de meerwaarde van je appartement ten opzichte van andere wooneenheden in het gebouw. Het is verstandig om die dekking toe te voegen aan je persoonlijke brandverzekering. 

Tegenwoordig zijn er ook verzekeringskantoren die blokpolissen aanbieden waar de meerwaarde (bv. kwaliteitsvollere keuken of leefruimte) uitdrukkelijk mee verzekerd wordt. Al moet je hier wel de meerwaarde kunnen aantonen door middel van betaalde facturen en bewijs van plaatsing. 


Snap je het verschil tussen de blokpolis en de individuele brandverzekering nu beter? Dan heeft Immo Liv'it je weer wat wijzer gemaakt! Toch nog vragen? Laat dan van je horen via onze contactpagina.

Terug naar overzicht