Hoe moet je je huis koel houden zonder airco?

De komende dagen kunnen bijzonder warm worden met soms zelfs tropische temperaturen. Dat wil zeggen dat je je huis of appartement goed koel moet houden, wil je niet nat in het zweet in je zetel of bed liggen. Maar wat als je geen aircosysteem in huis hebt? Wij geven je alvast een aantal handige tips om de warmte uit huis te houden.

Sluit ramen overdag, open ze tijdens de nacht
Het is belangrijk om alle warme lucht ver buiten de woning te houden. En dat is meestal overdag. Probeer dus 's nachts al je ramen open te zetten zodat de koelere nachtlucht je woning kan afkoelen. Probeer een tocht te creëren zodat alles goed verlucht raakt en de warme lucht uit huis stroomt.

Gordijnen dicht
Als je naar het werk vertrekt, doe je er beter aan om alle gordijnen in huis naar beneden te laten. Met de gordijnen dicht kunnen de zonnestralen moeilijker binnen dan wanneer de gordijnen open zijn. Het zal niet alle warmte buitenhouden, maar we beloven je dat je daadwerkelijk een verschil zal voelen zodra je weer thuis komt na een drukke dag op het werk. Mocht je aan de buitengevel zonneschermen hebben geïnstalleerd, dan heb je nog een streepje voor want zo kunnen de warme zonnestralen helemaal niet binnen in huis.

Gebruik zo weinig mogelijk elektrische apparaten
Beetje voor de hand liggend, maar toch zijn er veel mensen die heel veel elektrische apparaten (onbewust) aanzetten tijdens de warme dagen. Deze apparaten geven nog extra warmte af in de woning wat het afkoelen nog moeilijker maakt.

Ventilator en ijsblokjes
Zet een ventilator in de kamer die je het snelst wil verkoelen en plaats hier een groot glas of fles ijswater voor. Hierdoor zal de temperatuur in de kamer snel enkele graden afnemen. Dit werkt natuurlijk alleen zolang het glas ijskoud is. Na een tijdje zal je dus een nieuw glas ijswater moeten nemen.

Isolatie in huis
Isoleren, isoleren, ... wie zijn best doet, zal het leren! Je raadt het al: isolatie is hét hulpmiddel om de temperatuur in huis steeds op dezelfde aangename hoogte te houden. Het isoleren van het dak of de muren zal het tijdens de warme zomers alleen maar koeler houden gezien de koele licht binnen blijft. Uiteraard is dit geen goedkope oplossing, maar op lange termijn is dit zeker het ideale hulpmiddel tegen hittegolven.

Voldoende water drinken
Klinkt misschien wat bizar en heeft zelf niets met je huis te maken, maar gedurende deze warme dagen is het ontzettend belangrijk dat je blijft drinken. En liefst van al water, want alcohol droogt het lichaam uit. Dus neem die fles water en begin maar te drinken!

Planten in huis
Hoe meer planten je in huis hebt, hoe groter de kans dat deze natuur in huis de temperatuur doen dalen. Als je je planten voldoende water geeft, zullen ze door hun vochtigheid de warmte zoveel mogelijk naar beneden halen.

Terug naar overzicht