Verkoop je je pand in 2022? Dan moet je in het bezit zijn van een vernieuwd EPC!

Bij verkoop of verhuur van een pand is een energieprestatiecertificaat (EPC) één van de belangrijkste attesten. Verkoop je een huis of appartement? Dan ben je verplicht om over een EPC te beschikken. Het Vlaams-Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) liet ons weten dat er vanaf 1 januari 2022 bij verkoop van een pand enkel recente energieprestatiecertificaten in aanmerkingen zullen komen. Is je EPC ouder dan 1 januari 2019? Dan betekent dit dat je een nieuwe EPC moet laten opmaken.

EPC in een nieuw jasje sinds 2019
Het energieprestatiecertificaat (EPC) kreeg in 2019 een fikse opfrisbeurt en een letterlabel van A+ tot F en hernieuwde inhoud. Zo tracht een EPC duidelijke aanbeveling te geven op maat van de woning en tracht het op die manier de kopers te informeren in welke mate de woning een energetische renovatie kan gebruiken. Het voordeel voor de koper zit ‘m in het feit dat deze steeds correct geïnformeerd is met een recent EPC.
Tot vandaag bleven de oude als nieuwe EPC’s toegestaan. Wie vanaf 2022 een woning verkoopt, zal in het bezit moeten zijn van een vernieuwd EPC. Niet onbelangrijk: bij verhuur van huizen en appartementen kan je wel nog gebruik maken van een EPC van voor 2019.
Heb je nog verdere vragen?
Immo Liv’it kan voor de opmaak van het energieprestatiecertificaat zorgen. Naast het bepalen van de (huur)prijs van een woning of appartement is het immers ook belangrijk de energiekosten correct in te kunnen schatten. We bieden deze dienst aan voor woningen en appartementen die gelegen zijn in het Vlaams Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Indien u bijkomende informatie wenst, kan u ons contacteren via info@immolivit.be – 0470 55 64 24 of spring eens binnen op ons kantoor.

Terug naar overzicht