Welke informatie mag je vragen aan een kandidaat-huurder?

Als verhuurder in Vlaanderen is het van groot belang om te weten welke informatie je mag opvragen van een kandidaat-huurder. Dit komt voort uit zowel wettelijke bepalingen als ethische overwegingen met betrekking tot privacy en discriminatie. Als BIV-erkend vastgoedkantoor volgt Immo Liv'it bijgevolg de opgelegde strikte regels en richtlijnen met betrekking tot het verzamelen van informatie van kandidaat-huurders. Want niet alle persoonlijke informatie mag zo maar opgevraagd worden bij de kandidaten. Hoe dat dan juist zit, lees je hier.

We vallen meteen met de deur in huis: welke informatie mag er dan wel opgevraagd worden bij een kandidaat-huurder? Wel, na je aanvraag om een huurwoning te bezoeken, kunnen alleen de naam en contactgegevens opgevraagd worden. Zo kunnen we toch al een afspraak met je maken om het pand te bezoeken. 

Wat kan er dan van informatie opgevraagd worden als je je kandidaat stelt na het bezoeken van de huurwoning? Als een verhuurder je selecteert als nieuwe huurder, dan kan onderstaande informatie gevraagd worden.

  • Identificatiegegevens: Naam, adres, kopie van de identiteitskaart, huidige woonplaats, contactgegevens.
  • Burgerlijke staat: Aantal volwassenen en kinderen, inclusief leeftijd.
  • Huisdieren: Aantal en soort huisdieren.
  • FinanciĆ«le informatie: Een bewijs van solvabiliteit. We vragen niet naar de aard van het inkomen.

Omdat we als vastgoedkantoor de regels van de anti-discriminatiewetgeving nauwlettend volgen, mogen en vragen we ook geen verdere informatie op. 

Kandidaat stellen

Als je graag een woning wenst te huren, is het indienen van een kandidatuur vaak een hele administratieve karwei. Als je bovenstaand lijstje steeds moet samenstellen en doorsturen, dan kan dit best tijdrovend zijn. Daarom werkt Immo Liv'it met de online tool mijnhuurprofiel.be om het proces te vergemakkelijken. 

In een aantal stappen is je kandidatuur zo verstuurd naar onze collega die het dan samen met de verhuurder bekijkt. Bovendien moet je hier maar 1 keer je huurprofiel aan te maken en kan je dit profiel gebruiken om je bij meerdere huurwoningen kandidaat te stellen.

Hoera, je wordt de nieuwe huurder!

Is alle nodige informatie volledig ingevuld en de verhuurder verkiest jouw kandidatuur? Proficiat, dan zal jij de nieuwe huurder worden van de huurwoning die je hebt bezocht. Als je kandidatuur is uitgekozen, dan zal ons team verhuur je contacteren om verder af te spreken en een huurcontract te ondertekenen. 

En vanaf dan gaat het heel snel. Je hebt toch al je meubels al gekozen, of niet? ;-) 

Terug naar overzicht