De koop van je nieuwe woning en verkoop van je huidige woning financieren
maandag, 11 november 2019 15:40

Een nieuwe woning kopen doe je niet iedere dag. Het is voor de meeste mensen een grote beslissing, waar heel wat bij komt kijken. Een moeilijk vraagstuk is vaak hoe je de betaling van je nieuwe woonst regelt.

Indien je eigen woning hebt die je verkoopt, dien je in principe de sleutels te overhandigen aan de koper bij ondertekening van de notariële akte. Dit is ook het moment dat de koper jouw de volledige koopsom betaalt. De sleutel van je nieuwe woonst krijg jij in principe ook pas bij ondertekening van de authentieke akte en volledige betaling. Met andere woorden zou je de centjes van jouw woning moeten hebben voor je de akte tekent van een nieuwe woning. Gevolg is dat je dan zonder woonst zit… In geval je een nieuwbouwappartement of nieuwbouwwoning op plan koopt, is dit verschil in tijd echter nog groter.

De koper en verkoper van jouw woning hebben vaak hetzelfde probleem, wat zorgt voor een soort kettingreactie..

Enkele formules om dit probleem op te lossen:

Blijven wonen

Een eerste mogelijkheid is om met de koper van je eigen woning af te spreken dat je ook na de ondertekening van de akte in deze mag blijven wonen. Indien de koper hiermee instemt zal hij hier echter een vergoeding voor willen krijgen. Deze is onder partijen af te spreken. Belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je vermijd om onder de wetgeving van woninghuur te vallen. Om die reden wordt deze vergoeding nooit een “huur” genoemd, maar spreekt men hierbij over een “bezetting ter bede”.

Voordeel

 • Je hoeft maar een keer te verhuizen.
 • Je blijft tijdelijk nog in een vertrouwde omgeving.

Nadeel

 • De vergoeding is vaak hoog.
 • Het kan moeilijker zijn om een koper te vinden in deze formule.
 • De koper van jouw woning wordt plots jouw huisbaas, wat voor vervelende situaties kan zorgen.

Tijdelijk huren

Een tweede mogelijkheid is om tijdelijk een woonst of verblijfplaats te huren. Je kan dan de korten periode tussen verkoop van je oude woning en de aankoop van je nieuwe woning overbruggen. Dit zorgt ervoor dat je koper sneller zijn intrek kan nemen en mogelijk sneller tot aankoop zal overgaan.

Voordeel

 • De overdracht van jouw woning naar de nieuwe koper gebeurt in een keer.

Nadeel

 • Moeilijk om een tijdelijke woonst met huurcontract van korte duur te vinden.
 • Meestal een dure oplossing.
 • Je moet 2 keer verhuizen, en/of je meubels stockeren.

Overbruggingskrediet

De meest gebruikte formule is een tijdelijke financiering om de periode te overbrugging. Deze formule van financiering wordt dan ook toepasselijk een overbruggingskrediet genoemd. Dit is een soort hypothecaire lening, waarbij een bank je tijdelijk de nodige middelen geeft om de aankoop van je nieuwe woning of appartement te doen. Bij verkoop van jouw woning betaal je de bank deze som dan terug. In deze tussentijd betaal je op dit bedrag geen kapitaal terug, maar betaal je enkel interesten.

Het bedrag dat je hiervoor kan lenen is afhankelijk van de waarde van de te verkopen woning, en het openstaande bedrag in je woonlening. De rentes op een overbruggingskrediet variëren tussen de 2 % en 4 %. Afhankelijk van of je ook de andere hypothecaire leningen bij dezelfde bank afsluit, vallen bijkomende kosten mee, gezien de bank reeds een openstaande hypotheek heeft.

Voordeel

 • Relatief lage kostprijs
 • Je kan al over je nieuwe woning beschikken voor de verkoopakte van je oude woning.

Nadeel

 • Indien je bank nog geen hypothecaire inschrijving heeft op je te verkopen woning kan de totale kostprijs oplopen.

 

Ieder verkoopsdossier en iedereen zijn persoonlijke situatie is echter anders. Informeer daarom naar de meest geschikte formule voor jouw situatie. We nemen graag de tijd om je volledige dossier mee op te volgen en ook dit vraagstuk voor je op te lossen.

Contacteer ons gerust voor een juist advies via 0470 55 64 24 of info@immolivit.be

Erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar
BIV nr. 205.921 – 510.785
Erkenning toegekend in België
BTW BE 0818.581.812
Toezichthoudende autoriteit:
Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars,
Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel, België
BIV-plichtenleer: www.biv.be
BA en borgstelling via NV AXA Belgium (polisnr. 730.390.160)
Derdenrekening (ING): BE11 3701 2960 7548

Immo Liv'it

Mechelsesteenweg 382
3020 Herent
+32 470 55 64 24
info@immolivit.be