Hoe huur je een nieuwe studentenkamer “vanuit je kot”? 5 tips voor het huren van een nieuwe studentenkamer
woensdag, 22 april 2020 06:29

De coronacrisis maakt het voor studenten allesbehalve gemakkelijk om het academiejaar succesvol af te ronden. Lessen- en examenroosters vallen in het water en worden in het beste geval uitgesteld om later ingehaald te worden. Maar wat met de duizenden Leuvense studenten die straks een nieuwe studentenkamer willen huren? Hoe kan je dit in hemelsnaam regelen als je verplicht “in je kot” moet blijven? Geen paniek, ons team komt to the rescue met een aantal handige tips.

We kunnen er niet omheen: het coronavirus zet de wereld én ons land op zijn kop. Geheel onverwachts moeten we onze dagelijkse levensstijl verplicht aanpassen aan de opgelegde maatregelen van de overheid. Een studentenkamer huren vanop afstand is dus allesbehalve een gemakkelijke karwei. Onze collega Thomas Vanbever komt elke dag in contact met studenten die op zoek zijn naar een nieuwe studentenkamer. Daarom geeft hij hieronder een aantal tips om je te helpen bij de huur van een nieuwe studentenkamer.

1. Gebruik een studentenhuurovereenkomst

Het klinkt misschien logisch, maar na het (virtueel) bezichtigen van een nieuw kot zorg je dat je een duidelijke overeenkomst ondertekent met de verhuurder. Bovendien is het belangrijk dat je de begin- en einddatum controleert van het contract. Tegenwoordig duurt een studentencontract meestal twaalf maanden, anders dan bij een gebruikelijk huurcontract van een woning of appartement. Studenten verblijven namelijk ook tijdens de zomervakantie in hun kot. En dat is een groot verschil met 10 jaar geleden waarbij studenten tijdens de zomer terug naar de ouders terugkeerden. Ten slotte bekijk je best ook even dat de juiste huurprijs vermeld staat in het contract.
Voor veel particuliere huiseigenaars lukt het nog niet meteen om in deze bizarre tijden online een huurovereenkomst te ondertekenen. Dat kunnen we bij Immo Liv’it wél zodat je van thuis uit een studentenhuurovereenkomst kan afsluiten. Op die manier ben je nu al zeker van een eigen stekje voor het volgende academiejaar.

2. Vergeet de plaatsbeschrijving niet

Veel studenten hebben zich hier al aan mispakt, maar een plaatsbeschrijving opmaken van je nieuwe verblijfplaats is ontzettend belangrijk. Zeker als je na de huurovereenkomst geen problemen wil met de verhuurder over eventuele opgelopen schade.

Probeer de plaatsbeschrijving steeds door een expert te laten uitvoeren, zo ben je zeker van een professionele beschrijving. De plaatsbeschrijving moet voor het begin van de huur genoteerd worden, of toch tijdens de eerste maand wanneer de huurder de studentenkamer is ingetrokken. Door onze jarenlange expertise in verhuur van vastgoed helpen we je graag verder bij het opmaken van deze plaatsbeschrijving. Dan kan je op je beide oren slapen dat alles tot in de puntjes geregeld is.

3. Betaal de huurwaarborg niet cash

Als je gevraagd wordt om de huurwaarborg te betalen, doe dit dan niet via een contante betaling. Schrijf het geld altijd over op een geblokkeerde rekening op naam van de verhuurder of op een persoonlijke rekening van de verhuurder. Dit bedrag mag ook pas uiterlijk drie maand voor het begin van de overeenkomst aangevraagd worden.

Een waarborg van een studentenhuurovereenkomst bedraagt ook maar maximaal twee maanden huur. Via ons kantoor zorgen we trouwens voor een correcte regeling van de huurgelden waarbij alles transparant verloopt.

4. Sluit zelf een brandverzekering af

Niet alleen bij de huur van een woning of appartement, maar ook bij de huur van een studentenkamer dien je zelf een brandverzekering af te sluiten. Je bent als huurder namelijk verantwoordelijk voor eventuele schade die je aanbrengt in je studio of kot. Een brandverzekering, oftewel woningpolis, kan je zelf afsluiten bij een verzekeraar naar keuze. Maar indien nodig kan je dit ook onder de polis van je ouders als je tijdens je studies toch nog thuis bent gedomicilieerd.

5. Wel of geen nieuwe domicilie? That’s the question

De meeste studenten kiezen ervoor om de eerste jaren van hun avontuurlijke studentenleven eerst nog voor een domicilieadres onder het ouderlijke nest. Maar het gebeurt meer en meer dat studenten nu al kiezen voor een eigen domicilie bij hun nieuwe verblijfplaats in Leuven. Meer informatie hieromtrent vind je op de website van de stad Leuven.

Heb je toch geen kaas gegeten van al deze administratie? Schakel dan tijdig de hulp in van een expert en neem snel contact op met ons kantoor. We helpen je graag verder zodat je je hier helemaal geen zorgen over hoeft te maken. Vind je niet meteen een geschikte studentenkamer? Vraag dan zeker even naar onze studentenkamers van Woods en Mes.

Erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar
BIV nr. 205.921 – 510.785
Erkenning toegekend in België
BTW BE 0818.581.812
Toezichthoudende autoriteit:
Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars,
Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel, België
BIV-plichtenleer: www.biv.be
BA en borgstelling via NV AXA Belgium (polisnr. 730.390.160)
Derdenrekening (ING): BE11 3701 2960 7548

Immo Liv'it

Mechelsesteenweg 382
3020 Herent
+32 470 55 64 24
info@immolivit.be