Een verkoopakte kan je straks ook digitaal ondertekenen: coronacrisis doet vastgoedsector sneller maatregelen nemen voor het verlijden van notariële aktes
woensdag, 22 april 2020 15:48

Een internetaansluiting, een elektronische identiteitskaart en een kaartlezer. Meer heb je binnenkort waarschijnlijk niet nodig om de verkoopakte van een woning te ondertekenen. Het wetsvoorstel voor het digitaal ondertekenen ligt intussen bij het parlement. Daar valt naar alle waarschijnlijkheid eind april een definitieve beslissing. “Ook Immo Liv’it past zich aan omtrent de invoering van deze nieuwe regels”, zegt collega Bert Van Huyck. “Het maakt de finale fase van een eigendomswissel een pak efficiënter indien één van de partijen niet aanwezig kan zijn bij het verlijden van de verkoopakte.”

Je kan het een geluk bij een ongeluk noemen, maar dankzij het coronavirus raakten er een aantal dringende, juridische zaken plots in een stroomversnelling. Zo schoof recent het digitaal ondertekenen van verkoopaktes bij de notaris helemaal naar boven op de politieke agenda. “Deze nieuwe maatregel zat er al langer aan te komen, nog van voor de huidige gezondheidscrisis, maar tot voor kort was er nog geen beslissing genomen. We verwachten dat daar nu snel verandering in komt gezien de huidige situatie waarin we verkeren”, zegt Bert.

Want door het wegvallen van de woonbonus hadden eind vorig jaar nog veel Belgen een huis of appartement gekocht. Dat leidt nu tot grote stapels wachtende dossiers bij de notarissen omdat zowel koper en verkoper fysiek aanwezig moeten zijn bij het ondertekenen van de akte. En laat dat nu net het grote probleem zijn tijdens de coronacrisis. Door de social distancing mogen ook alleen de meest dringende aktes afgehandeld worden.

Digitale volmacht

De regering werkt dan ook naarstig aan een nieuw wetsontwerp dat het toelaat om een verkoopakte digitaal te onderteken, waar je ook bent. Naar alle verwachtingen zal het parlement dan eind april dit voorstel goedkeuren.

Maar hoe gaat dit dan allemaal in zijn werk? “Met de nieuwe maatregel kan je digitaal een volmacht geven aan een vertrouwenspersoon of een notariële medewerker. Zij zullen dan in jouw naam de akte ondertekenen op het kantoor van de notaris. Vandaag is dat vooral die laatste. Dit alles gebeurt dan via een beveiligde videocall. Zo hoef je je niet meer te verplaatsen naar het kantoor van de notaris. De nieuwe maatregel is in de toekomst bijvoorbeeld ook handig moesten beide partijen bij een verkoop te ver uit elkaar wonen. Dan kunnen ze dit gewoon vanuit de zetel bij hen thuis doen. Het enige wat je dan nodig hebt, is een computer met een internetaansluiting, je identiteitskaart met de juiste pincode en een kaartlezer”, verduidelijkt Bert.

Bovendien kan het onderteken ook via je smartphone. Maar dat kan alleen als je gebruik maakt van de identiteitsapplicatie Itsme.

Geen extra kosten

Een ander voordeel is dat het digitaal ondertekenen van een verkoopakte geen extra kosten met zich meebrengt. Een ondertekening via een videoconferentie is dus niet duurder dan de klassieke manier. 

Denk je binnenkort je woning te verkopen met behulp van de digitale ondertekening, maar heb je hier toch nog vragen over? Neem dan snel contact met ons op. We helpen je graag verder met onze expertise over het digitale verkoopproces omdat we reeds volledig gedigitaliseerd zijn op het vlak van verkoopovereenkomsten en huurcontracten.

Erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar
BIV nr. 205.921 – 510.785
Erkenning toegekend in België
BTW BE 0818.581.812
Toezichthoudende autoriteit:
Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars,
Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel, België
BIV-plichtenleer: www.biv.be
BA en borgstelling via NV AXA Belgium (polisnr. 730.390.160)
Derdenrekening (ING): BE11 3701 2960 7548

Immo Liv'it

Mechelsesteenweg 382
3020 Herent
+32 470 55 64 24
info@immolivit.be