De betonstop komt eraan: ben jij voorbereid?

De betonstop komt eraan, sneller dan je zou denken. Een selecte groep eigenaars van bouwgronden heeft dit begrepen en onderneemt nu al actie. Ze zijn bezig met verkavelen, verkopen of herbestemmen, om de waarde van hun grond veilig te stellen.

Een merendeel van de grondeigenaars denkt nog niet aan bouwen of verkopen. Ze zien hun bouwgrond als een "appeltje voor de dorst", een veilige investering voor de toekomst. Maar voor je het weet, kan je die bouwgrond misschien niet meer verkopen of bebouwen. De tijd tikt en wie nu niets doet, kan straks niet meer terug.

Wat is die betonstop eigenlijk?

Simpel gezegd: Vlaanderen wil stoppen met het volbouwen van open ruimte. Tegen 2040 moet het gedaan zijn met nieuwe verkavelingen en het zomaar bebouwen van groene percelen. Het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen streeft naar een duurzamer ruimtegebruik, met meer aandacht voor groen, minder versnippering en een betere leefomgeving. Dit betekent dat de regels voor het bebouwen van gronden steeds strenger worden.

Bron: Departement Omgeving

Wat met jouw bouwgrond?

Veel mensen zien hun bouwgrond als een veilige investering, een appeltje voor de dorst. Maar de regels veranderen snel. Door de betonstop kunnen sommige percelen hun bouwbestemming verliezen. Dat mooie stukje grond kan dus minder waard worden, of zelfs helemaal niets meer opbrengen.

"Het is cruciaal om te beseffen dat je bouwgrond niet automatisch een goudmijn is," waarschuwt onze collega Bert. "De gevolgen voor eigenaars zijn afhankelijk van de specifieke situatie van de grond, zoals de ligging, de bestemming en de geldende voorschriften. Het kan dus zomaar een kat in een zak blijken te zijn als je niet tijdig actie onderneemt. Sommigen zijn al gestart met verkavelen, anderen wachten af en riskeren waardeverlies."

Verkavelen? Start op tijd!

Misschien speel je met het idee om je grote perceel in kleinere stukken te verdelen en te verkopen. Goed plan, maar weet dat zo'n verkavelingsprocedure veel tijd kost. Denk aan alle onderzoeken (zoals bodemonderzoek en stedenbouwkundige analyses), vergunningen, bezwaren... voor je het weet ben je jaren verder. De betonstop komt sneller dichterbij dan je denkt, en het is cruciaal om tijdig te starten met de nodige procedures.

"Ik zie vaak dat mensen de complexiteit van een verkavelingsprocedure onderschatten," gaat Bert verder. "Het begint met een goed plan, maar er komt veel meer bij kijken dan je denkt. Daarom is het belangrijk om tijdig te beginnen en je goed te laten adviseren."

Nu al actie ondernemen

Wachten is geen goed idee. Als je nu niets doet, loop je het risico dat je bouwgrond straks minder waard is. Of je nu wilt verkopen, verkavelen of gewoon wilt weten wat je opties zijn: zoek informatie, vraag advies en zet de eerste stappen.

Bert: "Veel eigenaars denken dat ze nog tijd genoeg hebben, maar de procedures duren langer dan verwacht. En de waarde van je grond kan snel dalen als je niet op tijd in actie komt." Het is verstandig om een expert te raadplegen die je kan helpen bij het beoordelen van de mogelijkheden en risico's van jouw specifieke situatie.

Kortom, de betonstop is geen ver-van-je-bed-show. Het heeft direct invloed op de waarde van jouw bouwgrond. Wacht niet tot het te laat is. Wil je weten of jouw grond straks nog iets waard is? Vraag nu een vrijblijvend advies aan onze experts. We denken graag met je mee!

Terug naar overzicht