Wie betaalt de kostprijs van een plaatsbeschrijving bij verhuur?

Ook wij krijgen nog geregeld de vraag wie nu juist moet betalen voor een plaatsbeschrijving. Daar zijn we heel correct en transparant in: de verdeling van deze kosten zijn gelijk verdeeld tussen de huurder en verhuurder. Elke partij betaalt zo de helft van een intredende en uittredende plaatsbeschrijving aan de expert.

Zo stelt het Artikel 9 van het Vlaams Woningdecreet dat bij een huurovereenkomst beide partijen verplicht zijn om een plaatsbeschrijving op te stellen, op tegenspraak en voor gezamenlijke rekening. Indien er een expert wordt aangesteld door beide partijen, dan zal de eindfactuur voor de plaatsbeschrijving dus gelijk verdeeld worden tussen de verhuurder en de huurder.

Bij Immo Liv'it zorgen we ervoor dat we steeds met een onafhankelijke expert werken voor het uitvoeren van de plaatsbeschrijvingen. Zo ben je zeker dat er een gedetailleerd en gefundeerd verslag volgt. Wij voorzien dan een juiste en correcte 50-50 splitsing van de kosten.

Expert of geen expert?
Je kan de plaatsbeschrijving natuurlijk ook zelf uitvoeren, op voorwaarde dat de andere partij akkoord gaat. Als er één van de partijen zich zou willen laten bijstaan door een deskundige, dan voorziet hij zelf deze kost. 

De kans bestaat echter dat deze eigen plaatsbeschrijving minder professioneel en uitvoerig is opgemaakt dan wanneer je samenwerkt met een expert. Wat nadien voer kan zijn voor discussie. In dat geval zal de vrederechter een expert aanstellen. Ook dan worden de kosten gedeeld tussen de huurder en verhuurder.

 

Terug naar overzicht