Waarom is een plaatsbeschrijving zo belangrijk?

De plaatsbeschrijving, elke huurder kent het wel. Vooraleer men een huurwoning kan intrekken, wordt er meestal een plaatsbeschrijving opgemaakt van het pand. Het is een soort ‘verzekering’ voor zowel de eigenaar als de huurder waarin de staat van de huurwoning wordt weergegeven. Maar het dient voornamelijk om betwistingen tussen beide partijen te vermijden na een huurperiode. Zonder de plaatsbeschrijving zou onze huurmarkt heel wat problemen kennen. Onze collega Thomas die verantwoordelijk is voor de verhuur, licht je graag even toe waarom dit zo belangrijk is.

Voor diegenen die het begrijp plaatsbeschrijving nog niet goed kennen, leggen we het kort even uit. Tussen de huurder en de verhuurder van een huurpand wordt er een beschrijving opgesteld van de toestand van de huurwoning. “Zo zal er genoteerd worden in welke staat de een pand verkeerd. Denk aan de toestand van de muren, de keuken, het sanitair, ramen en deuren en vloerbekleding. Dat gebeurt altijd bij de aanvang van het huurcontract. Al kan de plaatsbeschrijving ook nog plaatsvinden tijdens de eerste maand van bewoning”, onderstreept onze collega Thomas. “Het is een verplicht document en kan enkel opgesteld worden als beide partijen aanwezig zijn bij de plaatsbeschrijving.”
De reden waarom een plaatsbeschrijving zo belangrijk is, komt omdat het een soort van bewijs vormt voor zowel de huurder als de verhuurder. De huurder kan met het document aantonen dat het pand na de huurperiode weer in dezelfde staat verkeerd toen hij of zij er introk. De verhuurder daarentegen kan aan de hand van de beschrijving nagaan of er eventuele veranderingen zijn aangebracht die niet werden toegestaan of als er schade zou zijn aangebracht aan de woning.
Erkende firma
Om een plaatsbeschrijving zo correct mogelijk te laten verlopen, werken beide partijen in het beste geval samen met een erkende firma die gespecialiseerd is in het opmaken van plaatsbeschrijvingen. Zo is iedereen zeker van een kwalitatieve beschrijving. De kosten van deze beschrijving worden veelal onderling verdeeld tussen de huurder en de eigenaar van het huurpand.
“Ook bij de panden die Immo Liv’it verhuurt, laten we de plaatsbeschrijving opstellen door een erkende firma. Enkel zo bieden we iedereen een onafhankelijke en onpartijdige service. En dit wordt ten zeerste geapprecieerd door onze klanten”, aldus Thomas.
Geldigheid van de plaatsbeschrijving
Er moet rekening gehouden worden met een aantal criteria voor de geldigheid van een plaatsbeschrijving. Zoals eerder aangegeven moeten zowel de verhuurder als de huurder aanwezig. Vervolgens moet het attest gedateerd en ondertekend worden door beide partijen. Voor huurcontracten die na 2007 worden opgesteld, moet de plaatsbeschrijving toegevoegd worden aan de overeenkomst.
“Wat absoluut vermeden moet worden in de plaatsbeschrijving zijn vage omschrijvingen. Hoe concreter de beschrijving, hoe minder betwisting er mogelijk is nadien. Werk je met een professional, dan is de kans kleiner dat je dit zal voorhebben”, zo benadrukt Thomas nogmaals. Het zal alvast minder resulteren in een geschil bij het verlopen de huurovereenkomst.

Mocht er alsnog een discussie ontstaan over de staat van een huurwoning wanneer een huurcontract ten einde loopt, dan zullen beide partijen moeten voorkomen bij een vrederechter.

Terug naar overzicht