Stijgende vergrijzing maakt van assistentiewoning de ideale vastgoedinvestering

Waarom investeren in een assistentieflat? Omdat het aantal ouderen boven de 65 jaar nog steeds groeiende is, en dat zal er de komende jaren zeker niet op minderen. Assistentieflats zijn ook voor ouderen die nog zelfredzaam zijn en die nood hebben aan sociaal contact buiten de muren van hun woning. Naast de kwaliteitsvolle nieuwbouw waarin ze wonen, kunnen ze ook nog beroep doen op de uitstekende zorg die bij de service van de assistentieflat hoort. En naast het aspect van de groeiende vergrijzing is de assistentiewoning een uitstekede vastgoedbelegging met een interessant nettorendement. Een prima voorbeeld van hiervan zijn de assistentiewoningen van het project Boortse in Boortmeerbeek.

Het aantal 65-plussers zal in alle Vlaamse gemeenten van 2017 tot 2027 met maar liefst 9 tot 48 procent stijgen, een aanzienlijke opmars van onze oudste bevolkingsgroep. Die groei berekende het statistiekbureau 'Statistiek Vlaanderen' van de overheid. Dat wil zeggen dat ook de Leuvense regio binnenkort heel wat meer 65-plussers zal tellen.
Maar vaak willen deze mensen niet meteen naar een rusthuis omdat hier meestal ouderen wonen die echt hulpbehoevend zijn. Ze willen ook nog niet vastgekluisterd zitten in het systeem van een woonzorgcentrum omdat ze nog vrank en vrij willen bewegen. Daarom kiezen er steeds meer 65-plussers voor om eerst te verhuizen naar een assistentiewoning.
A-locatie
Eén van de voornaamste reden waarom steeds meer ouderen verhuizen naar een assistentieflat is de locatie van de woningen. In tegenstelling tot de meeste rusthuizen in Vlaanderen bevinden deze flats zich niet aan de rand van een gemeente of stad. Integendeel, de assistentiewoningen die vandaag gebouwd worden krijgen een A-locatie m.a.w. pal in het centrum.
Zo wonen ze op wandelafstand van verschillende (voeding)winkels, bakkers en slagerijen, horeca en openbare diensten. Dat is belangrijk omdat niet alle 65-plussers zich nog graag verplaatsen met de auto, maar deze korte afstanden eerder te voet of met de fiets willen afleggen. Of zelfs met een elektrische fiets die steeds populairder aan het worden is bij ouderen.
Goede zorgservice
Een tweede troef van de assistentiewoning is dat er dagelijks zorgend personeel voor de bewoners klaarstaat. De zorgverlener zal de bewoners de juiste zorgen toedienen indien zij daar om vragen. De assistentiewoningen die door de overheid erkend worden moeten ook een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het sanitair altijd rolstoelvriendelijk zijn en er moet een noodoproepsysteem zijn in de kamers en gemeenschappelijker ruimtes.
Daarenboven zullen alle erkende assistentiewoningen ook een woonassistent inzetten. Dat is iemand die de bewoners zal assisteren en begeleiden in een aantal zaken, maar ook het organiseren van activiteiten en dergelijke meer. Boodschappen doen of poetsen moeten de bewoners wel zelf doen, tenzij ze hiervoor zelf mantelzorg of poetshulp voor inschakelen. Uiteraard staat er wel een kost tegenover de zorg die de bewoner krijgt, naast de maandelijkse huur. Als verhuurder van een assistentiewoning moet je dus goed nagaan of de huurder dit alles kan financieren.
Investering voor de oude dag
Een belegging in zorgvastgoed zoals de assistentieflat is ook een investering voor jezelf op lange termijn. Je zorgt namelijk voor een kwalitatieve woonst waarbij je ook dezelfde voordelen zal krijgen als de huurders die je eigendom jarenlang huurden. Het grote pluspunt is dat je lange tijd een positief nettorendement kreeg op je huureigendom én dat huurders ook meebetaalden aan de afbetaling van de assistentiewoning. Dat maakt dus dat je zorgeloos je oude dag tegemoet kan gaan.

Heb je nog meer vragen over investeren in een assistentiewoning? Bel ons even op en we geven je graag meer uitleg.

Terug naar overzicht