Vergeten to do’s bij het kopen van een nieuwe woning

Het is zover, na een lange zoektocht heb je je droomwoning gevonden. Weet wel dat de aankoop van je droomhuis natuurlijk niet van de ene dag op de andere gebeurt. Er gaat een heel stappenplan aan vooraf waarin we je graag begeleiden. Maar opgelet: naast het kopen van je nieuwe woning of appartement zijn er nog een aantal minder bekende zaken waar je zeker rekening mee moet houden. Collega Bert Van Huyck legt uit welke onbekende tips je zeker niet mag missen.

Je hebt een tijdje geleden besloten om de grote stap te zetten om een eigen stek te kopen. En na een lange zoektocht kan het afschuimen van immowebsites stoppen, want je hebt eindelijk het huis of appartement gevonden waar je jezelf de komende jaren ziet wonen. Toch zijn er bij de aankoop van een woning een aantal stappen die onderbelicht blijven. Bert: “Een deel van de kandidaat-kopers kent de grote lijnen van een verkoopsproces, maar er zijn nog steeds een aantal zaken die niet iedereen toepast. Je kan er nochtans veel voordeel uithalen.”
Allereerst wijst Bert op het feit dat je de waarde van je toekomstige woning juist moet kunnen inschatten. “De kans bestaat dat je een woning zal kopen uit de hand van een particuliere verkoper. Besef dat zij niet helemaal op de hoogte zijn van hoe je een correcte prijsschatting maakt van een woning of appartement. Uit ervaring weten we dat zij veelal te hoge verkoopsprijzen hanteren. Door onze expertise in het vak hebben onze klanten meestal wel een juiste waardebepaling van hun woning die ze via Immo Liv’it verkopen. En dat komt omdat we ook heel wat ervaring in huis hebben die de vastgoedmarkt bijzonder goed kent.”
Verschillende banken
Vooraleer je aan je zoektocht begint, moet je weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Op die manier weet je snel in welke prijscategorie je kan zoeken naar een nieuwe woning of appartement.
“Zodra je dan je toekomstige woning wil kopen, bezoek je best verschillende banken voor de berekening van je hypothecair krediet. Uiteraard kan je eerst langsgaan bij de bank waar je reeds klant bent, maar aarzel niet om naar een beter voorstel te luisteren van een concurrent,” zo weet Bert. Als je bij deze laatste een voordeliger aanbod zou krijgen, kan je met dit document naar je eigen bank. Je maakt veel kans dat zij onder dit aanbod zullen duiken omdat ze je graag als klant willen houden.
Bod met opschortende voorwaarden
Een bod uitbrengen op een woning via een krabbel een bierkaartje is even rechtsgeldig als een officieel uitgewerkt document. Alleen: dat bierkaartje kan je in de problemen brengen omdat je er niet alle nodige informatie op kan vermelden. Bij Immo Liv’it werken we met een overzichtelijke aankoopbelofte – het bod in de volksmond – waar we al het nodige aan toevoegen. Zo zet je best altijd een aantal opschortende voorwaarden in het bod in het geval er zich nog een aantal onzekere elementen voordoen. Zo is nog niet iedereen zeker dat hij of zij een lening bij een bank zal verkrijgen. Met deze voorwaarde kan je wel al een bod doen op een woning, en zodra de opschortende voorwaarde in voeging is getreden, zal de overeenkomst in uitvoering worden gebracht.
Premies en kosten
Wat veel nieuwe eigenaars pas later ontdekken, zijn de financiële verrassingen. Dit kan positief uitdraaien, maar ook minder leuk nieuws haalt hier vaak de bovenhand.
“We informeren kandidaat-kopers steeds over de premies die de Vlaamse overheid toekent aan nieuwe eigenaars van een woning. Zo heb je bij een renovatie van een pand meestal recht op een premie voor de isolatie van je dak of de plaatsing van een hoogrendementsketel,” gaat Bert verder. Ondanks dat de woonbonus dit jaar is weggevallen, benadrukt hij wel dat de registratierechten voor beginnende huizenjagers verlaagd worden.
Aan de andere kant heb je dan weer enkele onkosten die bij een woning horen. En die kosten durven mensen achteraf wel een vergeten. Denk aan notariskosten, de kosten bij het verlijden van de akte of het jaarlijkse kadastraal inkomen van de woning.
Schakel een expert in
Steeds meer mensen schakelen de hulp in van een expert bij een vastgoedinvestering. Zo zullen mensen met een renovatieproject eerst een architect aanspreken, bij een nieuwbouw doen mensen een vaak beroep op verschillende beroepsprofessionals uit de sector en ook voor de aan- of verkoop van een woning zal een vastgoedmakelaar je graag begeleiden. Zij zorgen dat alles vlot verloopt, want als je alles zelf moet uitdokteren, dan zie je al snel het bos door de bomen niet meer.

Wees er maar zeker van: al deze extra hulp maakt dat je sneller en zorgeloos van je woning zal kunnen genieten.

Terug naar overzicht