Verkopen via een vastgoedmakelaar biedt veel meer voordelen dan een onderhandse verkoop

Vrijwel iedereen die zijn woning wil verkopen, staat voor dezelfde keuze: verkoop je de woning zelf of kies je er toch voor om samen te werken met een vastgoedmakelaar? Almaar meer mensen kiezen voor dat laatste, de erkende makelaar. Dit bespaart hen dikwijls tijd, energie én geld. Onze collega Bert Van Huyck legt je uit waar het verschil juist ligt.

Zelf een huis verkopen valt niet te onderschatten. Maar al te vaak krijgen verkopers het niet gebolwerkt in combinatie met hun drukke job en het eigen huishouden. Daarom schakelen steeds meer mensen de hulp in van een expert, namelijk de vastgoedmakelaar. Hij zal de verkoop van de eigenaar volledig overnemen zodat de verkoper zonder kopzorgen zijn pand verkocht krijgt.
“We merken op dat de mensen stilaan een shift aan het maken zijn. Mensen gaan naar de bakker om brood, naar de bank voor financiële zaken, naar de fietsenmaker om een fiets te herstellen en ga zo maar door. Wel, bij de verkoop of verhuur van een woning denken de mensen nu automatisch aan een makelaar. Wij zijn experten in het vak en kunnen hen hierin de beste service aanbieden”, aldus Bert.
Tijdrovend
Een eerste element waarom mensen sneller naar een makelaar stappen, is de tijd die je moet investeren in de verkoop van een woning. Allereerst moet je als verkoper heel wat voorbereidingen treffen die al meteen heel wat tijd vragen. Die kosten enerzijds soms veel geld en het duurt ook even vooraleer je de nodige documenten in handen hebt. Daarnaast moet je nog alle bezoeken inplannen en zelf begeleiden wat ontzettend veel tijd vraag van een verkoper. En ook wanneer de compromis is getekend, moet de verkopende partij nog heel wat tijd vrij maken in de agenda om alles af te handelen.
Bert: “Wat die compromis betreft: dat is zeker geen sinecure voor iemand die zelf zijn woning verkoopt. Zeker als het je eerste keer is. Dus daar alleen al zal je veel werkuren insteken. Werk je met ons samen, dan besparen we jou van alle deze tijdrovende verplichtingen. We leven nu ook in een periode waarbij mensen leven voor hun drukke job en niet veel vrije tijd hebben. Het wordt voor hen bijna onmogelijk om een woning onderhands te verkopen en dan nog eens voldoende te kunnen genieten van hun vrije tijd.”

"Een compromis is zeker geen sinecure voor iemand die zelf zijn woning verkoopt"

Maar soms wil een particulier eerst zelf proberen. “Al wil dat niet altijd lukken en denken ze toch aan een samenwerking met ons kantoor”, zo benadrukt Bert. “Wanneer de verkoop bij een particuliere verkoper te lang aansleept, of het loopt niet van een leien dakje, dan zien we dat velen onder hen toch nog een makelaar contacteren. Daarom is het verstandig om je te behoeden van deze ellende en ons meteen te contacteren als je je woning wil verkopen of verhuren.”
Correcte waardebepaling
Zelf advertenties plaatsen en je hele netwerk aanspreken om een pand te verkopen duurt veel langer dan bij een makelaar. Dankzij het grote netwerk van een makelaarskantoor wordt het pand dat te koop staat veel makkelijker in de picture gezet. Een vastgoedkantoor heeft meestal ook meer middelen dan een doorsnee particuliere verkoper om de verkoop van een pand bekend te maken. Meteen een tweede aansluitende reden waarom veel mensen bij een makelaar aankloppen.
Bovendien kan door de expertise van een makelaar een woning vaak meer opbrengen dan wanneer diezelfde woning uit de hand wordt verkocht. Heel belangrijk hierbij is dat er een correcte waardebepaling gemaakt wordt van het pand alvorens het verkocht zal worden. “Uit ervaring weten we dat particulieren al snel de mist in durven gaan bij het bepalen van de verkoopsprijs. Ofwel zetten ze de prijs te laag waardoor ze zich financieel in de voet schieten. Ofwel heeft de verkoper te hoge verwachtingen en zet hij een te hoge verkoopsprijs bij zijn woning. Hierdoor is de kans groot dat hij of zij de prijs zal moeten doen zakken, en dan creëer je een “verbrand” pand op bijvoorbeeld de zoekertjeswebsite Immoweb. Door onze jarenlange ervaring weten wij als makelaarskantoor wél de juiste marktconforme prijs in te schatten voor een woning”, zo gaat Bert verder.
Meerwaarde bij verkoop en service
De makelaar weet een pand altijd juist naar waarde te schatten. Dat komt omdat hij dagelijks met verschillende woningen in aanraking komt en hij perfect kan vergelijken. “Bovendien zijn we bij Immo Liv’it goed op de hoogte van de lokale markt en weten we wat de verkoopsprijzen zijn in verschillende gemeenten. Onze collega’s zullen je dus zeker een meerwaarde kunnen bieden bij de verkoop. Is het niet in de verkoopsprijs, dan is dat zeker wel zo in de service of door je bij te staan bij bijvoorbeeld de verkoopsonderhandelingen. Een ding staat vast: we begeleiden je van A tot Z”, verduidelijkt Bert.

Wil je je woning verkopen, maar ben je nog niet overtuigt van de voordelen van een makelaar? Dan nodigen we graag uit voor een gesprek. We zijn er zeker van dat we je verder kunnen helpen bij de verkoop van je huis of appartement. Of heb je geen idee hoeveel je woning waard zou zijn als je het wenst te verkopen? Dan komen we graag bij je langs om je hier meer advies over te geven. Nog andere vragen? Stel ze gerust via onze contactpagina!

Terug naar overzicht