Geen huurindexatie meer voor energieverslindende woningen

Je leest het goed: binnenkort zullen huurwoningen met een slecht scorend EPC-label niet meer (volledig) geïndexeerd kunnen worden. Dit is een nieuwe, ondersteunende maatregel van de overheid voor de huurders tijdens de energiecrisis. Een hoge inflatie brengt natuurlijk ook een een stijging van de huurprijzen met zich mee. En dit in combinatie met de stijgende energieprijzen voor slecht geïsoleerde huurwoningen is iets wat absoluut vermeden moet worden om de huurders te beschermen.

Hoe gaat dit juist in zijn werk? Het Vlaams begrotingsakkoord verbiedt verhuurders met een energieverslindende woning (EPC-labels D/E/F) de huurprijs te indexeren. Wie dus een huis of appartement verhuurt dat bijvoorbeeld niet goed geïsoleerd is of waarbij er nog steeds enkelvoudige ramen aanwezig zijn, zal de huurprijs niet of maar beperkt kunnen indexeren. De huurprijzen van de panden met labels E en F worden helemaal bevroren. Bij het EPC-label D wordt de indexatie van de huurprijs beperkt. 
Wie dan weer een duurzame woning huurt met een EPC-label A+, A, B of C betaalt logischerwijs minder aan energiekosten. Maar de huurprijs zal wel nog ieder jaar geïndexeerd kunnen worden. Al hangt dit van af van de verhuurder om de indexering toe te passen.

Huurpanden die niet over een geldig EPC (= energieprestatiecertificaat) beschikken, zullen ook niet meer geïndexeerd kunnen worden. Sinds 2009 moet je als verhuurder een EPC laten opmaken voor je huurwoning. Maar deze versies zijn intussen verouderd en hadden nood aan een grondige update. Vanaf nu gelden alleen nog de nieuwe en meer uitgebreidere EPC's die opgemaakt zijn na 2019.

Energetische renovatie
Wil je als verhuurder toch nog indexeren, dan zal je je opbrengsteigendom energetisch moeten renoveren. Dat kan gaan van nieuwe ramen of een vernieuwd en duurzamer verwarmingssysteem tot de renovatie en isolatie van het dak. Dit vraag natuurlijk een financiële investering van de huiseigenaar. Daarom voorziet de overheid verschillende premies om een huurwoning energiezuiniger te maken. Indien de huurwoning terug een betere EPC-waarde heeft, kan de huurprijs terug geïndexeerd worden.

Uiteraard moet je als verhuurder rekening houden met het huidige huurcontract van je huurpand als je grondig wenst te renoveren zoals een dakrenovatie. Het is belangrijk om de verhuurmodaliteiten en voorwaarden uit het contract goed na te gaan. Is dit niet helemaal duidelijk voor jou als verhuurder of huurder? Of heb je nog vragen omtrent dit nieuws? Neem dan zeker contact met ons op en we beantwoorden graag al je vragen.

Terug naar overzicht