Generatie Z: een onderschatte doelgroep op de vastgoedmarkt
Generatie Z - geboren tussen eind jaren '90 en 2015 - wordt vaak over het hoofd gezien als het gaat om de kopers (of huurders) op de vastgoedmarkt in Vlaanderen. Maar in werkelijkheid zijn deze jonge mensen een krachtige en invloedrijke groep die de manier waarop we woningen (ver)kopen verandert. Als verkoper kàn je deze doelgroep dus niet meer over het hoofd zien. Maar hoe begin je hier aan? En waar moet je rekening mee houden?
Generatie Z wordt vaak gezien als de generatie die opgroeit in een tijd van economische onzekerheid en snelle technologische veranderingen. Ondanks deze uitdagingen tonen ze een grote interesse in vastgoed. Denk maar aan het veelvoud van vastgoed tv-programma's dat zeer populair is bij deze doelgroep. En het op jonge leeftijd al scrollen op de verschillende vastgoedwebsites en apps. Steeds vroeger begrijpen deze jonge mensen dat vastgoed een waardevolle investering kan zijn, voor zichzelf en voor in de toekomst. Het is daarom ontzettend belangrijk om de Generatie Z-kopers serieus te nemen en hen te helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen.
En wat valt er dan op? In de moderne vastgoedmarkt is de digitale wereld de sleutel tot het bereiken van Generatie Z-kopers. Ze zijn altijd online en hebben toegang tot een schat aan informatie. Het is essentieel dat een verkoper of vastgoedexpert zoals Immo Liv'it zijn online aanwezigheid optimaliseert, de sociale media en digitale marketing zeer goed benut en zich aanpast aan de digitale gewoonten van deze generatie.
Grote behoefte aan authenticiteit en transparantie
Generatie Z hecht veel waarde aan authenticiteit en transparantie. Ze willen zich kunnen identificeren met merken en professionals die eerlijk en oprecht zijn. Zo laten wij als vastgoedmakelaar duidelijk zien dat wij een belangrijke en betrouwbare partner zijn in hun zoektocht. Maar ook dat we open en transparant zijn over bv. de voor- en nadelen van een woning en eerlijk communiceren over prijzen en voorwaarden. Dit wekt vertrouwen bij Generatie Z-kopers. Uit ervaring weten we dan ook dat dit de jonge kopers kan overtuigen en hen over de streep kan trekken om een woning uit ons aanbod aan te kopen. Want ze zien als Immo Liv'it als hun vertrouwde vastgoedadviseur.
Maar daarnaast hecht deze doelgroep ook veel belang aan maatwerk en personalisatie. Ze willen niet behandeld worden als een nummer, maar als individuen met unieke behoeften en voorkeuren. Als vastgoedmakelaar nemen we daarom de tijd om Generatie Z-kopers te leren kennen, te luisteren naar hun wensen en behoeften, en op maat gemaakte oplossingen te bieden. Dit kan variëren van het vinden van woningen die voldoen aan hun specifieke criteria tot het bieden van flexibele opties voor bezichtigingen en onderhandelingen. We denken dan aan:
- virtuele rondleidingen als ze niet ter plaatse kunnen komen
- waar nodig een uitnodiging bezorgen voor digitale handtekeningen als ze moeten studeren en geen tijd verliezen
- een digitaal huurprofiel doorsturen zodat alle info handig zit verzameld
- een huurpand huren met behulp van een applicatie waardoor er 24/24 uur gecommuniceerd kan worden
- communicatie via verschillende digitale kanalen (sociale media, website, Google, Whatsapp, ...)
Belang van duurzaamheid en technologie
Generatie Z hecht veel belang aan duurzaamheid en technologie. Deze jonge kopers zijn opgegroeid met een groeiend bewustzijn van milieuproblemen en de impact van hun keuzes op de planeet. Ze zijn geïnteresseerd in energiezuinige woningen, "groene" bouwmaterialen en slimme technologieën die het comfort en de duurzaamheid van een woning verbeteren. Wij als adviseur spelen in op deze behoeften door hen te informeren over woningen met duurzame kenmerken, zoals zonnepanelen, regenwaterrecuperatie en slimme thermostaten. We maken hen bewust van de talloze mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid en technologie.
Naast duurzaamheid en technologie spelen natuurlijk ook het financiële aspect een grote rol bij de vastgoedbeslissingen van Generatie Z. Meer dan vroeger is de financiële slagkracht van deze jonge kopers veel groter ten opzichte van kopers die al iets ouder zijn. En zijn ze aanwezig in de een niche waar nog veel andere (oudere) kandidaat-kopers rondzoeken naar een droomwoning. Al vestigt Generatie Z niet al zijn aandacht op de woning zelf: deze mag kleiner en compact zijn in plaats van grote traditionele woningen. En ze hechten waarde aan efficiënt ruimtegebruik en minimalisme. De locatie is bovendien véél belangrijker waarbij ze vaak de voorkeur geven aan stedelijke gebieden dicht bij voorzieningen, openbaar vervoer en werkgelegenheid.