Waarom het PID (postinterventiedossier) cruciaal is bij een verkoop

De verkoop van een woning kan een stressvolle en overweldigende ervaring zijn. In heel dat proces moeten er ook verschillende documenten worden verzameld. Eén van die documenten is het postinterventiedossier - een cruciaal maar vaak over het hoofd gezien document bij de verkoop van een woning in Vlaanderen. Waarom is dit document zo belangrijk? En welke partij moet deze belangrijke informatie voorzien? 

Als je een woning verkoopt in Vlaanderen, is het belangrijk om het postinterventiedossier (afkorting PID) in orde te hebben. Dit dossier bevat alle informatie over de uitgevoerde werken en de technische installaties in de woning. Het doel is om de nieuwe eigenaar te informeren over de staat van het pand en om eventuele risico's te vermijden.

Het PID is verplicht bij de verkoop van een woning die gebouwd werd na 2001. Maar het is ook aangeraden voor oudere woningen. Het dossier kan opgesteld worden door de bouwheer, de architect, de aannemer of een erkende expert. 

Wat zit in het PID?

Het dossier omvat informatie over de structuur van het gebouw, de gebruikte materialen, de installaties voor water, gas en elektriciteit, de aanwezigheid van asbest, de uitgevoerde werken en de garanties op deze werken. Kortom, alles wat de koper moet weten over de technische aspecten van de woning.

Indien er in de toekomst toch een bouwkundig gebrek opduikt in de verkochte woning, bijvoorbeeld aan het dak of de ramen, dan kan de koper het PID erbij nemen. Ook staan er de namen in van de bouwexperts of leveranciers indien de nieuwe koper deze firma's wensen te contacteren over het probleem in de woning.

De verkoper

Het is de verantwoordelijkheid van de verkoper om het postinterventiedossier te voorzien en te overhandigen aan de nieuwe eigenaar. Dit kan gebeuren tijdens de compromis of ten laatste bij het verlijden van de notariële akte. Het niet voorzien van het dossier kan leiden tot vertragingen of zelfs annulering van de verkoop. Het overhandigen van het PID staat ook vermeld in de compromis.

Zorg er dus voor dat je het postinterventiedossier in orde hebt bij de verkoop van je woning. Het is een belangrijk document dat de nieuwe eigenaar zal helpen om de woning op een veilige en verantwoorde manier te gebruiken en onderhouden.

Terug naar overzicht