Wat zijn de belangrijkste attesten die je als verkoper in orde moet brengen?

Een goede en vlotte verkoop van een woning staat of valt met de voorbereidingen die er aan vooraf gaan. En die zijn niet te onderschatten. Want vooraleer de nieuwe eigenaars hun handtekening zetten onder de verkoopovereenkomst, moet de verkoper eerst heel wat verplichte documenten en attesten in orde brengen. En als verkopende partij moet je goed weten waar je al deze documentatie kan opvragen. Het Immo Liv’it-team frist alles nog eens even voor je op en vat alle belangrijkste verkoopdocumenten samen in het onderstaande lijstje.

Het is zover: je hebt de woning die je gaat verkopen helemaal opgeknapt, de foto’s van elke ruimte zijn getrokken en het online zoekertje staat klaar om gepubliceerd te worden. En dan hopen op een boel geïnteresseerde kopers. Maar ook in een ideale wereld zal dit niet meteen lukken, want je moet als verkoper nog heel wat attesten en documenten in orde brengen alvorens je je zoekertje online kan plaatsen.
Gaat al deze administratie je petje te boven? Neem dan zeker contact (link contactpagina) met ons op zodat we je hier verder in kunnen begeleiden. Werk je met ons kantoor samen, dan vragen onze collega’s al een aantal documenten voor jou aan bij de juiste instanties.
1. Het energieprestatiecertificaat (EPC)
Vóór je je woning te koop zet, moet je als verkoper reeds beschikken over een geldig energieprestatiecertificaat, afgekort het EPC. Dit attest geeft meer informatie over de energiezuinigheid van de woning en is tien jaar geldig. De waarde van het EPC wordt uitgedrukt in kWh/m2. Hoe lager dat cijfer is, hoe energiezuiniger de woning. Je vindt er ook een aantal aanbevelingen om de woning energieneutraal te maken. In advertenties van een woning moet het EPC altijd vermeld worden en je schakelt ook steeds een erkend energiedeskundige in voor de opmaak van het dossier.
2. De elektrische keuring
Sinds 2008 is de verkoper van een woongebouw verplicht om een keuring van de elektrische installaties te overhandigen aan de koper. Dat verslag mag positief of negatief zijn, maar zonder dat attest is een verkoopovereenkomst niet geldig. Dankzij het attest zijn de nieuwe eigenaars op de hoogte van eventuele inbreuken in het elektrisch net. De verkopende partij moet uiteraard een erkend keuringsorganisme inschakelen dat een verslag opmaakt van de staat van de elektriciteit in de woning. Als er een negatief attest wordt voorgelegd, dan is het aan de koper om de elektriciteit binnen de 18 maanden na aankoop terug in orde te brengen.
3. Het bodemattest bij OVAM
Een bodemattest geeft je een beter zicht van de bodemkwaliteit waarop het te verkopen pand staat. Dat attest is te verkrijgen bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Ook in dit geval is dit attest een verplichting in het verkoopdossier. Indien er in het attest niets te melden staat, dan wil dat zeggen dat het onroerende goed over een propere bodem beschikt.
4. Het postinterventiedossier (PID)
Bij een woning dat na 2001 gebouwd of gerenoveerd is, moet je als verkoper een postinterventiedossier kunnen voorleggen. Het dossier geeft je een inkijk in welke latere werken er zijn uitgevoerd aan de woning. Daarin kan je de technische gegevens vinden zoals de gebruikte structuren en materialen. Denk ook aan eventuele bouwplannen, lastenboek, aankoopfacturen bij renovatie, enz. Dit dossier blijft bij de woning en moet levenslang meegaan.
5. De stedenbouwkundig inlichtingen
Wil je je woning verkopen, dan heb je ook een stedenbouwkundig uittreksel nodig. Deze documenten worden afgeleverd door de stad of gemeente van het te verkopen gebouw en zijn maximaal 1 jaar geldig. Met dit uittreksel is de koper zeker dat alle noodzakelijke vergunningen aangevraagd zijn én dat er geen bouwovertredingen zijn gemaakt op het perceel. Eveneens in deze inlichtingen vind je voorkooprecht van andere partijen en verkavelingsvoorschriften.
6. Het kadastraal plan
Je moet ook in het bezit zijn van een kadastraal uittreksel en kadastraal plan bij de verkoop van je woning. Deze gegevens zijn op te vragen bij het kadaster. Hierin vind je gegevens van de huidige eigenaar, het kadastraal inkomen, de perceelnummer en de perceeloppervlakte, het bouwjaar en de aard van het pand. Het is gemakkelijk om uit dit dossier de perceelsgrenzen af te lezen en de verschillende constructies op het perceel.
7. Andere documenten
Indien je in het bezit bent van anderen attesten zoals dat van een stookolietank of de centrale verwarming, dan voeg je dit best bij het verkoopdossier. Verder moet steeds ook de watertoets van de woning vermeld worden. Hiermee geef je de nieuwe eigenaars meer informatie over de overstromingsgevoeligheid van het pand. Nadien wordt dit ook opgenomen in de verkoopakte.
Terug naar overzicht