Nachtmerrie van elke verhuurder: de huurder werkt niet mee bij de plaatsbeschrijving

Het einde van een huurperiode kan soms problematisch zijn, vooral als de huurder niet wil meewerken aan de opmaak van een uitgaande plaatsbeschrijving. Deze cruciale stap kan van invloed zijn op jouw recht als verhuurder om eventuele huurschade te verhalen. Het kan soms een echte nachtmerrie zijn. Maar er zijn manieren waarbij je als verhuurder toch enkele opties hebt die in je voordeel kunnen werken. We geven alvast enkele handige tips in dit artikel! 

Ten eerste is er de verplichting van de huurder om mee te werken aan de uitgaande plaatsbeschrijving. Dit staat in de huurregelgeving van de drie gewesten: Vlaanderen, Brussel, en Wallonië. Deze plaatsbeschrijving moet ten laatste worden opgemaakt bij de teruggave en aanvaarding van de sleutels van de huurwoning. Het belang van dit document kan niet genoeg benadrukt worden, omdat het dient om eventuele huurschade vast te stellen en te bewijzen.

Natuurlijk is dit het ideale scenario, maar ook de gewone gang van zaken. In vrijwel alle verhuurdossiers van Immo Liv'it werken de uittredende huurders prima mee. Al zijn er uitzonderingen, en dat wil je als verhuurder natuurlijk vermijden. Wat moet je dan doen als de huurder niet wil meewerken aan de plaatsbeschrijving? 

Inschakelen gerechtsdeskundige

Indien de huurder weigert mee te werken aan de uitgaande plaatsbeschrijving, is er een omslachtige procedure voorzien om jouw rechten als verhuurder te beschermen. In principe kun je naar de vrederechter stappen voor de aanstelling van een deskundige. Deze procedure moet worden opgestart binnen een maand na de ontruiming van het gehuurde goed. De rondgang in aanwezigheid van een gerechtsdeskundige wordt dan beschouwd als 'tegensprekelijk', zelfs als de huurder niet aanwezig is.

Hoewel deze procedure jouw rechten kan waarborgen, is het belangrijk om te benadrukken dat het tijd in beslag neemt. Dit betekent dat je het pand mogelijk niet direct kunt verhuren aan derden. Bovendien dien je de kosten voor de deskundige voor te schieten, zonder garantie dat je deze kosten kunt recupereren bij de huurder. Gelukkig stellen de meeste rechters zich de laatste jaren soepel op in gevallen waarin de huurder weigert mee te werken.

Rentmeesterschap

Heb je als verhuurder helemaal geen ervaring in dit soort verhuurproblematieken? Dan kan je aankloppen bij Immo Liv'it waarbij we een sterk en ervaren verhuurteam hebben. Zij regelen de plaatsbeschrijvingen in samenwerkingen met professionele expert-plaatsbeschrijvers zoals CheckNet of MEXP. Als er zich dan problemen voordoen, dan zal onze collega verhuur Thomas alles in goede banen leiden zodat het einde van de verhuur een goede afloop kent.

Daarnaast kan je als verhuurder ook rekenen op ons ijzersterk team van het rentmeesterschap. Zowel Xander en Wim nemen alle taken van u over bij een verhuur. Dit gaat van het zoeken van geschikte huurders als het technische aspect bij een verhuur zoals herstellingen tot de financiële opvolging van de huurgelden en de administratieve verplichtingen. Maar natuurlijk ook het organiseren van intredende én uittredende plaatsbeschrijvingen, ook als een huurder niet mee wil werken.

Wil je geen tijd voor dit soort beslommeringen en ben je liever al deze taken kwijt? Dan geven we je graag meer info over hoe onze rentmeesters jou kunnen helpen bij het optimaal verhuren van je opbrengsteigendom(men). Neem contact met ons op via onze contactpagina en we maken snel een vrijblijvende afspraak!

Terug naar overzicht