Meeneembaarheid registratierechten stopt definitief eind 2023

Vastgoedtransacties kunnen complex zijn, maar één aspect dat je niet over het hoofd mag zien, is de meeneembaarheid van registratierechten. Dit financiële voordeel kan het verschil maken bij de aankoop van je volgende woning. Kom jij in aanmerking voor deze regeling die na 2023 definitief verdwijnt?

De meeneembaarheid van registratierechten biedt een manier om de kosten van je nieuwe woning te verlagen door de registratierechten die je eerder hebt betaald voor je oude woning te verrekenen. Dit kan aanzienlijke voordelen bieden voor iedereen die overweegt te verhuizen of te investeren in vastgoed. Dit is vooral interessant voor gezinnen die een nieuwe woning willen kopen voordat ze hun huidige woning verkopen, wat het financiële plaatje aanzienlijk kan verbeteren.

Voorbeeld

Stel, een jong gezin wil verhuizen naar een ruimere woning wegens gezinsuitbreiding. Ze willen de huidige woning verkopen en een nieuwe kopen, maar ze maken zich zorgen over de bijkomende kosten, waaronder de registratierechten voor de nieuwe woning. Het is hier dat meeneembaarheid een belangrijke troef kan worden.

Om te profiteren van deze regeling, moet de authentieke akte voor de aankoop van de nieuwe woning plaatsvinden vóór 31 december 2023 . Bovendien moet de authentieke akte voor de aankoop van je oude woning dateren van vóór 1 januari 2022. Het exacte voordeel dat je kunt behalen, is afhankelijk van je persoonlijke situatie, dus overleg met experts om ervoor te zorgen dat je er het maximale uit haalt.

Een overzicht

(*) Maximaal meeneembaar bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.

Binnen de meeneembaarheid van registratierechten zijn er twee opties: teruggave en verrekening. Bij teruggave koop je je nieuwe woning voordat je de oude hebt verkocht. In het geval van verrekening verkoop je eerst je oude woning en koop je vervolgens een nieuwe. Elk type meeneembaarheid heeft specifieke voorwaarden die moeten worden nageleefd.

Minder interessant?

Hoewel de meeneembaarheid van registratierechten tal van voordelen biedt, is het belangrijk om te begrijpen dat dit niet in alle situaties de meest voordelige optie is. Als je bijvoorbeeld je oude woning verkoopt en een nieuwe koopt tegen het verlaagde tarief voor de enige eigen woning, dan kun je de meeneembaarheid niet combineren met dit tarief. In dit geval kan het voordeliger zijn om het verlaagde tarief te benutten.

Is je laatste twijfel weggenomen om een verkoop te starten en om nog in 2023 te genieten van een meeneembaarheid? Aarzel dan niet en klop even bij ons aan zodat we je het gepaste advies voor jouw situatie kunnen voorleggen. Neem gerust contact op via deze link

*Meer informatie nodig? Klik hier

Terug naar overzicht