Makkelijk alle info bezorgen aan je makelaar met de woningpas

De woningpas, het is een term die je steeds vaker hoort vallen in de media. Het is een gratis digitaal paspoort van je eigen woning die bijzonder veel informatie bundelt. Deze informatie is toegevoegd door de overheid, maar je kan er ook zelf data bijvoegen. Maar velen vragen zich af welke gegevens je er kan vinden en hoe de woningpas een eigenaar kan helpen of advies verlenen over het eigendom.

De lancering van de woningpas vond nog niet heel lang geleden plaats. In 2018 maakte de overheid de opstart van de woningpas bekend aan alle Vlamingen. Maar ingeburgerd is de tool nog altijd niet. Daar komt nu stilaan verandering in. Doel is om het papierwerk van een woning te vervangen door een handige digitale tool waar je steeds makkelijk toegang tot hebt. Belangrijk om weten is dat jij als eigenaar alleen toegang hebt tot de woningpas van je eigendom. Wil iemand anders toegang, dan zal hij/zij je hier toestemming om moeten vragen. Denk aan huurders, notarissen, architecten of een vastgoedmakelaar zoals Immo Liv'it zodat alle nuttige informatie voor een verkoop gemakkelijk ter hande is.

In dat paspoort kan je documenten terugvinden als een energieprestatiecertificaat, een asbestattest, vergunningen, isolatie en beglazing, een mobiscore, woningkwaliteit, een groenblauwpeil, overstromingsgevoeligheid, ... Maar niet alle documenten zijn altijd beschikbaar. Als er bijvoorbeeld nog geen asbestkeuring is toegevoegd, wil dat zeggen dat de eigenaar dit zelf nog dient toe te voegen. Zo kan je niet-elektronische attesten toevoegen, plannen van de woning of andere papieren documenten. Ook daar kan je aanvinken of de overheid deze data mag consulteren of eerder niet.

Wat in de praktijk?

Naast het toevoegen van gegevens of je woningpas delen met derden na jouw toestemming, zal je veel meer kunnen doen met de woningpas. Zo zal het eenvoudiger zijn om een nieuwe indicatieve EPC-score te berekenen. Zo weet je waarvoor je staat als je klimaatrenovaties wil aanvatten. Maar je kan er ook informatie over de omgeving vinden zoals de ruimtelijke ordening en bestemming. Staat je woning op een lijst van erfgoed? Dan zal dit er ook worden weergegeven. Een renovatie nog in de woningpas? Handig zelf aan te passen. Zonnepanelen aangemeld bij Fluvius? In de woningpas kan je het zien. Een gascertificaat of groenblauwpeil (klimaatbestendigheid jouw woning en tuin)? Ook dat kan je er snel opsnorren. 

Je ziet het, deze tool zal de papierberg in je oude classeurmap aanzienlijk verkleinen en zelfs volledig vervangen. Vaak hebben eigenaars zelfs niet alle documenten meer of zijn ze verloren geraakt. Dat maakt het voor eigenaars gemakkelijk om de woningpas te delen met bv. Immo Liv'it zodat ze niet meer de kasten moeten uitpluizen op zoek naar dat ene attest of de oude, originele bouwplannen van een woning. Maar onze dienstverlening omvat altijd het verzamelen van alle nodige documenten en/of attesten. Dit doen we natuurlijk ook zonder de woningpas. 

Gebruik van attesten

Wat ook duidelijk gemaakt moet worden, is dat attesten zoals een EPC op de woningpas niet het officiƫle document zal zijn. Hier heb je effectief de papieren versie nodig die ondertekend is door de expert. Bij de woningpas zal je een niet-ondertekende versie vinden. Je zal er ook geen attesten kunnen gebruiken van niet-residentiƫle gebouwen. De 'gebouwenpas' voor onder andere kantoren, scholen, handelsgebouwen en andere zullen pas eind 2023 verkrijgbaar zijn.

Terug naar overzicht