Vlaamse regering wil verkoopproces van vastgoed versnellen en pleit voor digitalisering van vastgoedinformatie

Als je vandaag een pand koopt of verkoopt, komt er heel wat opzoekingswerk bij kijken, waardoor de aankoop/verkoop van vastgoed vaak maanden duurt. Notarissen en vastgoedmakelaars moeten vandaag heel wat documenten (zoals een EPC-attest, een bodemattest en elektriciteitskeuring) bij elkaar zoeken. Ook moet de notaris nagaan of er sprake is van opschortende voorwaarden en voorkooprecht en moet hij nakijken of alle kadastrale gegevens correct zijn.

De Vlaamse regering wil komaf maken met deze papieren warboel en pleit voor een digitaal informatieplatform waar alle informatie gecentraliseerd wordt. Jan Jambon, Vlaams minister van digitalisering, stelt dat we vandaag leven in een gedigitaliseerde samenleving en het dus hoog tijd is voor een digitalisering van bovengenoemde vastgoedinformatie. Alle informatie die notarissen en vastgoedmakelaars moeten verzamelen, zijn vandaag te vinden bij overheidsinstanties. De Vlaamse regering wil dat tegen eind 2022 alle informatie via een paar muisklikken te vinden is. Het belangrijkste gevolg? Verkoop van vastgoed hoeft geen maanden meer te duren. Dit zal alleen maar gunstig zijn voor economie.

De Vlaamse regering heeft als ambitie een snelle verkoop al eind 2022 mogelijk te maken. Het merendeel van de belangrijkste documenten over vastgoed moet vanaf dan voor de volgende werkdag beschikbaar zijn.

Terug naar overzicht