Welke gemeenschappelijke lasten zijn voor de huurder en de verhuurder?

In onze top 3 van meest gestelde vragen door kandidaat-huurders: wat zijn de gemeenschappelijke kosten en wat valt hier allemaal onder? Wat vroeger een grijze zone was voor deze kosten in een appartementsgebouw, is sinds 2019 een vaste regeling geworden door het Vlaams Woninghuurdecreet. In grote lijnen proberen we hieronder een beetje klaarheid te scheppen.

Gemeenschappelijke delen

Eerst en vooral is er de verdeling waarbij de verhuurder instaat voor bijvoorbeeld de kosten van grote schadegevallen of herstellingen van gemeenschappelijke delen, slijtagekosten, aankoop of vervanging van de meters van nutsvoorzieningen, kosten voor organisatie van algemene vergaderingen, de blokpolis, en het reservefonds van de VME.

De huurder draagt dan weer bij alsin bijvoorbeeld de kosten voor nutsvoorzieningen voor gemene delen, kleine herstellingen aan de gemene delen, ophalingkosten van vuilnis als dat gemeenschappelijk gebeurt. 

Te delen kosten onder de verhuurder en de huurder:

  • periodiek onderhoud van een lift in het gebouw (50%/50%)
  • het ereloon van de syndicus (34% huurder - 66% verhuurder)
  • ereloon van een conciërge (75% huurder - 25% verhuurder)

Weet wel dat deze verdeling enkel kan toegepast worden op huurovereenkomsten die gesloten zijn voor 1 januari 2019.

Kosten privatieve delen

Eén ding staat vast: de onroerende voorheffing van de desbetreffende huurwoning/appartement wordt altijd betaald door de verhuurder. Dit kan niet doorgerekend worden aan de huurder.

Daarnaast riep het agentschap Wonen in Vlaanderen het handige boekje 'ZieZo!...' in het leven. Daarin staat een zeer duidelijk en gedetailleerd overzicht van herstellingen en onderhoud van de woning die uitgevoerd moeten worden door ofwel de huurder ofwel de verhuurder. Je kan hier alvast een kijkje nemen in het online exemplaar van de handleiding.

Elke dag staat ons team verhuur en onze rentmeesters in contact met huurders om hen hier de weg te wijzen, maar ook om te adviseren indien deze verdeling toch niet duidelijk lijkt te zijn. Wil je hier toch meer info over, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen.

Terug naar overzicht