Een verhuurder kan een huurcontract opzeggen voor renovatiewerken

Stel je deze situatie even voor: een verhuurder vindt dat zijn huurwoning een grondige facelift mag krijgen. Hij besluit daarom om zijn huurwoning te renoveren. En dat mag hij ook, al moet de verhuurder wel rekening houden met een aantal belangrijke elementen - zoals een lopend huurcontract met zijn huurder - vooraleer hij zijn plannen kan uitvoeren. Ook de huurder moet weten waarvoor hij staat.  

Een heel belangrijk punt in deze situatie is dat een verhuurder op ieder moment het huurcontract kan opzeggen als hij een huurpand wil renoveren. Zowel bij lange huurcontracten (9 jaar) als huurcontracten van korte duur (max. 3 jaar) kan de verhuurder een opzeg indienen. Er is ook geen onderscheid bij huizen of appartementen.

Even belangrijk is dat er wel een opzeggingstermijn geldt van ten minste 6 maanden. Zo heeft de huurder nog een aantal maanden de tijd om een nieuw onderkomen te vinden. Let wel: er is 1 uitzondering betreft de termijn waarin een huurcontract vanwege de verhuurder kan opgezegd worden. Zo kan hij niet tijdens de eerste 3 jaar huur een huurcontract opzeggen omwille van renovatiewerken.

Grondige renovatie

Het spreekt voor zich dat 'renovatiewerken' heel wat bouwwerk kan omvatten, van klein tot groot. Er is daarom ook duidelijkheid nodig om te weten wanneer een verhuurder een huurcontract mag opzeggen omwille van de noodzakelijke renovatiewerken. Een huurcontract kan namelijk niet opgezegd worden voor bijvoorbeeld het installeren van een nieuwe verwarmingsketel of als er een nieuwe douche geplaatst moet worden.

Er zijn daaromtrent strenge voorwaarden en formaliteiten opgesteld. 

  • Zo is er de voorwaarde dat de kostprijs van verbouwingswerken minstens drie jaar huurgeld moeten bedragen.
  • Er moet bovendien een bewijs van de geplande werken voorgelegd worden (gedetailleerde beschrijving of bestek, aannemingscontract, bouwvergunning). 
  • En de renovatiewerken moeten plaatsvinden in het bewoonde gedeelte zodat bewoning door de huurder onmogelijk is.

Sancties

Om eventuele geschillen te vermijden tussen huurder en verhuurder, zijn er ook sancties verbonden aan deze situatie. De aanvang van de werken moeten aanvatten ten laatste 6 maanden na het einde van de opzegperiode. 24 maanden na het verstrijken van het opzeggen van het huurcontract moeten de werken voltooid zijn.

Als de verhuurder de werken niet heeft gerealiseerd binnen de vastgelegde termijnen, dan heeft de huurder recht op een financiƫle vergoeding die gelijk staat aan 18 maanden huur.

(Ben je zelf huurder of verhuurder en zit je met vragen omtrent dit thema? Neem dan zeker even contact met ons op en we geven je graag de juiste informatie mee.)

Terug naar overzicht