Een kandidaat-koper moet verder kijken dan de aankoopprijs van een woning

Van zodra je de grote stap neemt voor de aankoop van een eigen stekje, zal ook je spaarvarken beginnen zweten. Je hebt je gefocust op de aankoopprijs van de woning, maar heb je ook rekening gehouden met de (eventuele) extra aankoopkosten die hierbij komen kijken? Bijkomende kosten zoals registratierechten of je hypothecair krediet zullen wel in je berekening vervat zitten. Maar heb je ook al aan de andere - niet voor de hand liggende - kosten gedacht? We maken je snel even wegwijs om je het te verduidelijken.

 • Registratierechten

  Dit zijn door de gewesten opgelegde belastingen op de aankoop van een woning of bouwgrond. Bij een eerste woningaankoop gelden er vaak verlaagde tarieven.

 • Notariskosten
  Een notaris bereidt de verkoopakte voor en moet hier heel wat verplichte opzoekingen voor doen. Het honoraria voor de notaris is vastgesteld bij Koninklijk Besluit en omvat ook andere bijkomende kosten. Je kan deze notariskosten zelf berekenen via de rekentool op de website van de notarissen.
 • Hypotheekkosten
  Dit zijn de kosten gekoppeld aan de notariële akte voor het afsluiten van een hypothecair krediet. Denk aan een schuldsaldoverzekering zodat de kosten gedekt zijn als een koper komt te overlijden.
 • Kosten van (eventuele) werkzaamheden
  Wanneer je je nieuwe woning intrekt, is de kans bestaande dat je nog kleine, onverwachte kosten tegenkomt. Daarom is het zeer belangrijk om deze kosten al in te schatten vóór de aankoop van het pand. Zo kan je onaangename verrassingen voorkomen. Het kan ook zijn dat  bijvoorbeeld de elektriciteit in je nieuwe woning niet conform de huidige normen is. Dan zal je de nodige werken moeten laten uitvoeren door een elektricien alsook een nieuwe keuring van de elektriciteit in huis.
 • Jaarlijkse kosten voor de eigenaar
  Wat valt er hier zo al onder? Denk aan de onroerende voorheffing (in de volksmond: het KI), een woonverzekering (al is dit niet verplicht), onderhoudskosten zoals de onderhoudskeuring van de verwarmingsketel, en kosten van mede-eigendom als je een appartement hebt aangekocht (herstellingen in het gebouw, schoonmaakploeg, tuinonderhoud, extra storting reservefonds VME, syndicuskosten, loon conciërge, ...) Het is dus aangewezen om een bedrag te reserveren voor eventuele herstellingskosten die jaarlijks kunnen terugkomen. 
 • Specifieke kosten bij de aankoop van nieuwbouw
  Je betaalt steeds belastingen op tet constructiegedeelte, voor het gronddeel betaal je 12,5% registratiebelasting. Daarbovenop komen er ook andere kosten bij kijken zoals aansluitingskosten van de nutsvoorzieningen.
 • Andere kleinere kosten
  Verhuiskosten in het een appartementsgebouw, inhuren van een verhuisfirma, nieuwe aansluitingskosten internet- en televisieaansluiting, ...

Woningaankoop is dus meer dan alleen de aankoopprijs van het pand. Je hebt een goed overzicht nodig van diverse extra kosten om financiële verrassingen te voorkomen. Van belastingen en notariskosten tot doorlopende uitgaven en onderhoudskosten, een helikopterview helpt je de financiële puzzel van een aankoop juist in kaart te brengen. Onze collega's geven je graag het juiste advies specifiek voor elk pand in ons aanbod.

Terug naar overzicht