Wat zal er in 2024 veranderen in de vastgoedsector?

Het nieuwe jaar staat voor de deur, en als je plannen hebt om een woning te (ver)bouwen of te (ver)kopen in 2024, zijn er enkele belangrijke veranderingen en deadlines die je niet over het hoofd mag zien. We zetten de belangrijkste zaken op een rijtje zodat je goed voorbereid het nieuwe jaar in kunt gaan.

 • Stopzetten verlaagd btw-tarief zonnepanelen & zonneboilers
  Tot 1 januari 2024 profiteerden huishoudens van een gunstig BTW-tarief van 6% op zonnepanelen en zonneboilers. Na deze datum wordt het tarief verhoogd naar het standaardtarief van 21%. Warmtepompen behouden wel het verlaagde BTW-tarief van 6% voor woningen jonger dan 10 jaar. Ondanks deze verandering blijft investeren in hernieuwbare energie financieel interessant op de lange termijn.
 • Premiestop zonnepanelen in 2024
  De eenmalige premie voor zonnepanelen, die begon in 2021, daalt in 2024 naar € 375 en stopt volledig op 31 december 2023. Als je nog wilt profiteren van deze premie, is snel handelen noodzakelijk.
 • Einde verlaagd btw-tarief 6% voor sloop - en heropbouw bij bouwpromotoren
  Het verlaagde BTW-tarief van 6% voor sloop en heropbouw wordt verlengd voor particulieren, maar niet voor aankopen via een bouwpromotor. Er geldt een overgangsregeling voor aankopen voor 1 juli 2023 en werkzaamheden betaald voor eind 2024. Bepaalde centrumsteden behouden het verlaagde tarief.
 • Geen meeneembaarheid van registratierechten meer
  Het principe van meeneembaarheid van registratierechten voor woningen gekocht voor 2022 wordt afgeschaft na 31 december 2023. Is de aankoopakte van je nieuwe woning na deze datum? Dan betaal je helaas de 3% registratierechten.
 • Terug indexatie huurwoningen met mindere EPC-score
  Vanaf oktober 2023 mogen huurprijzen van slecht geïsoleerde woningen weer stijgen, waarmee de tijdelijke beperking van energielabels D, E, en F wordt opgeheven. Indexatie is dus weer mogelijk.
 • Verlaging van premie voor asbestverwijdering
  De extra premie van € 8 per vierkante meter voor asbestverwijdering in combinatie met isolatie wordt verlengd tot eind 2025. Dat is ook inclusief facturen in 2024 en 2025 indien deze facturen tijdig werden ingediend.
 • Verlaging dossierkosten bij hypothecair krediet
  Vanaf 1 januari 2024 mogen banken maximaal € 350 aan dossierkosten aanrekenen bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Dat is een verlaging van € 150 gezien banken sinds 2017 maximaal €500 mochten aanrekenen.
 • Mijn Verbouwpremie
  De Mijn VerbouwPremie, afhankelijk van de inkomenscategorie, biedt voordelige tarieven voor energie-efficiënte verbeteringen. In 2024 blijven de hogere tarieven voor de laagste en middelste inkomenscategorieën behouden, wat goed nieuws is voor verbouwers en aannemers.
Terug naar overzicht