Wat na de vernieuwde wetswijziging van het verlaagde btw-tarief van 6%?

Overal lees je dat de wetswijziging omtrent het verlaagd btw-tarief van 6% voor de sloop- en heropbouw van een woning de markt doorheen schudt. Het tarief geldt niet meer bij aankopen van een woning bij niet-particulieren zoals een projectontwikkelaar. Natuurlijk doet dit heel wat vastgoedorganisaties, investeerders en potentiële kopers voor nieuwbouw steigeren. Zij zullen vanaf 2024 vallen onder het vorige btw-tarief van 21%. Al volgt er nog een overgangsperiode die de overgang moet vergemakkelijken.

De invloed van de beslissing van minister Peter Van Peteghem valt niet te onderschatten. Zo zijn we zelf benieuwd wat dit teweeg zal brengen in de vastgoedmarkt. We geven een aantal mogelijke gevolgen mee die realiteit kunnen worden.

Mogelijke gevolgen

  • Projectontwikkelaars onder druk:
    De verhoging van de btw naar 21% voor aankopen bij projectontwikkelaars kan resulteren in verminderde investeringen via deze kanalen. Mensen kunnen op zoek gaan naar alternatieven om het verlaagde tarief te behouden.
  • Opkomst van zelfbouw:
    Aangezien zelfbouwers het verlaagde tarief van 6% kunnen behouden, kan dit leiden tot een opleving in renovatieprojecten. Ook al schrikt een renovatieplicht nog velen af. Mensen kunnen overwegen om zelf te bouwen om financiële voordelen te behouden.
  • Sociale effecten
    Het oorspronkelijke doel van de verlaagde btw was om de vastgoedmarkt te stimuleren en renovatie te bevorderen. Met de beperking tot zelfbouwers, kunnen de sociale effecten op de vastgoedmarkt en betaalbare woningen veranderen.
  • Rush voor vergunningen
    Door de overgangsperiode zullen sommige kopers wellicht proberen om hun omgevingsvergunningen in te dienen voor de deadline om het verlaagde tarief te behouden. Dit kan leiden tot een piek in vergunningsaanvragen. Wees er dus snel bij is de boodschap.
  • Behoefte aan advies
    De wetswijziging zal de behoefte aan professioneel advies vergroten. Ook wij bij Immo Liv'it merken dit steeds als er een wetswijziging op til is die de vastgoedmarkt door elkaar zal schudden. Kopers en verkopers zullen op zoek gaan naar manieren om de nieuwe regels te begrijpen en te benutten. Je kan bij ons steeds terecht voor het juiste advies. 
  • Veranderingen in bouwsector
    Aannemers en bouwbedrijven moeten zich mogelijk aanpassen aan nieuwe marktomstandigheden. Dit kan invloed hebben op hun bedrijfsmodellen en projectstrategieën.
  • Impact per regio
    De effecten kunnen variëren afhankelijk van de regio. In bepaalde gebieden waar sloop en heropbouw populair zijn, kan de impact groter zijn dan elders. Denk aan gebieden waar weinig bouwgronden meer beschikbaar zijn en waar oude panden gerenoveerd of afgebroken moeten worden door particulieren maar ook bouwfirma's.
  • Beleidsdiscussies
    De wetswijziging zal ongetwijfeld bredere beleidsdiscussies over de vastgoedmarkt en belastingvoordelen aanwakkeren. Overheidsinstanties zullen de impact van de regeling volgen en verdere aanpassingen overwegen indien dit noodzakelijk blijkt te zijn.

De wetswijziging zal ongetwijfeld de vastgoedmarkt en individuele beslissingen beïnvloeden. Het opent nieuwe perspectieven en strategische keuzes voor toekomstige vastgoedinvesteringen. Hoe deze gevolgen zich zullen ontvouwen, zal de komende jaren duidelijker worden. Het is duidelijk dat de vastgoedsector in België aan het evolueren is en dat zowel investeerders als professionals in deze sector deze ontwikkelingen nauwlettend zullen volgen.

Terug naar overzicht