Een rookmelder is jouw stille held voor een (brand)veilige woning
Een veilig huis begint met de basis - rookmelders. Sinds begin 2020 is het in België verplicht om deze levensreddende apparaten in huis te hebben. Ze waarschuwen je vroegtijdig voor de gevolgen van een woningbrand, en met een beetje zorg en aandacht kunnen ze jou en je gezin beschermen. Maar hoe zorg je ervoor dat je rookmelders blijven werken? Hier volgen wat handige tips voor het testen en onderhouden van je rookmelders.
Je rookmelders zijn als stofvrije waakhonden die constant waken over je veiligheid. Maar net zoals echte huisdieren, hebben ze zorg en aandacht nodig. Stof en vuil kunnen zich in de loop der tijd ophopen op de gevoelige sensoren van je rookmelders, wat hun prestaties kan beïnvloeden. Een simpele regelmatige schoonmaakbeurt is alles wat ze nodig hebben om scherp te blijven.
Check de batterijen en geluidstest
Een van de eenvoudigste dingen die je kunt doen, is regelmatig de batterijen van je rookmelders controleren. Goede gewoonte: doe dit bijvoorbeeld elk seizoen bij het verzetten van de klok voor zomer- of wintertijd. Op die manier vergeet je het nooit.
De geluidstest is een andere essentiële stap om er zeker van te zijn dat je rookmelders goed werken. Veel rookmelders hebben een testknop die je kunt indrukken om het alarmsignaal te activeren. Als je een pieptoon hoort, is alles in orde. Zo niet, vervang dan de batterij of de hele rookmelder indien nodig.
Rookmelders zijn ook geen eeuwige apparaten, en na tien jaar is het tijd om ze met pensioen te sturen. Dit geldt zelfs als ze lijken te werken. De technologie veroudert, en na verloop van tijd kunnen ze minder effectief worden. Zorg ervoor dat je weet wanneer je rookmelders zijn geïnstalleerd, zodat je weet wanneer het tijd is om ze te vervangen.
Onrustwekkend onderzoek
Helaas blijkt uit onderzoek dat niet iedereen de nodige aandacht aan hun rookmelders besteedt. Volgens een studie geeft bijna de helft van de Belgen toe hun rookmelders niet schoon te maken, terwijl 38% de geluidstest overslaat. Slechts 28% van de ondervraagden controleert regelmatig of de batterijen nog goed zijn. En verrassend genoeg weet een derde van de deelnemers niet zeker of hun rookmelders jonger zijn dan tien jaar.
Dit zijn zorgwekkende cijfers gezien het feit dat een goed werkende rookmelder van onschatbare waarde is om je huis en je gezin te beschermen tegen brandgevaar. Het voorkomen van woningbranden begint bij een eenvoudige, maar effectieve veiligheidsroutine.
Plaatsing is belangrijk
Niet alleen het onderhoud van je rookmelders is van belang, maar ook waar je ze plaatst. Vaak bevinden rookmelders zich in de inkomhal of gang, het trappenhuis of de woonkamer. En hoewel de keuken misschien een voor de hand liggende plek lijkt, is dat het eigenlijk niet.
De ideale plek om rookmelders te plaatsen is het midden van een kamer aan het plafond. Dit zorgt voor een optimale bescherming zonder valse alarmen door stoom of rook van het koken. Voor extra veiligheid installeer je een rookmelder op elke verdieping, en in grotere ruimtes zelfs meerdere exemplaren.
Wanneer het aankomt op rookmelders, zijn er tegenwoordig slimmere opties beschikbaar. Slimme rookmelders voeren regelmatig zelfdiagnostische tests uit, sturen meldingen naar je smartphone wanneer batterijen bijna leeg zijn en herinneren je eraan om de geluidstest uit te voeren. Ze tillen de brandveiligheid in huis naar een hoger niveau.
Belang van conformiteit in 2021
Vanaf 2021 wordt de druk om je rookmelders in goede staat te houden nog groter. Niet alleen vanuit veiligheidsoogpunt, maar ook vanwege wettelijke voorschriften. Het niet hebben van werkende rookmelders kan resulteren in ongeschiktheid van je woning. Dit is vooral belangrijk als je verhuurt of huurt. Een veilig huis is immers ieders recht en verantwoordelijkheid.
Uiteindelijk moet je een rookmelder als volgt zien: het is een stille held die jou beschermt van een noodsituatie. Laat die stille held dus niet in de steek.