Het is zover, na een lange zoektocht heb je je droomwoning gevonden. Weet wel dat de aankoop van je droomhuis natuurlijk niet van de ene dag op de andere gebeurt. Er gaat een heel stappenplan aan vooraf waarin we je graag begeleiden. Maar opgelet: naast het kopen van je nieuwe woning of appartement zijn er nog een aantal minder bekende zaken waar je zeker rekening mee moet houden. Collega Bert Van Huyck legt uit welke onbekende tips je zeker niet mag missen.

Wat betekent het nieuwe AREI voor u?

woensdag, 03 juni 2020 06:25

Er zit een opmerkelijke verandering aan te komen in de vastgoedmarkt. Vanaf 1 juni 2020 treedt namelijk het nieuwe AREI in werking, ofwel het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties. De nieuwe versie van dat reglement zal een zekere impact hebben op de verkoop van bestaand vastgoed. Dat komt omdat de elektrische installatie van een woning binnenkort aan strengere voorwaarden moet voldoen vooraleer het wordt goedgekeurd. Vooral de gewijzigde regels inzake de brandbeveiliging springen in het oog. En dat kan meespelen in de beslissing van kandidaat-kopers.

Vrijwel iedereen die zijn woning wil verkopen, staat voor dezelfde keuze: verkoop je de woning zelf of kies je er toch voor om samen te werken met een vastgoedmakelaar? Almaar meer mensen kiezen voor dat laatste, de erkende makelaar. Dit bespaart hen dikwijls tijd, energie én geld. Onze collega Bert Van Huyck legt je uit waar het verschil juist ligt.

Een goede en vlotte verkoop van een woning staat of valt met de voorbereidingen die er aan vooraf gaan. En die zijn niet te onderschatten. Want vooraleer de nieuwe eigenaars hun handtekening zetten onder de verkoopovereenkomst, moet de verkoper eerst heel wat verplichte documenten en attesten in orde brengen. En als verkopende partij moet je goed weten waar je al deze documentatie kan opvragen. Het Immo Liv’it-team frist alles nog eens even voor je op en vat alle belangrijkste verkoopdocumenten samen in het onderstaande lijstje.

Een internetaansluiting, een elektronische identiteitskaart en een kaartlezer. Meer heb je binnenkort waarschijnlijk niet nodig om de verkoopakte van een woning te ondertekenen. Het wetsvoorstel voor het digitaal ondertekenen ligt intussen bij het parlement. Daar valt naar alle waarschijnlijkheid eind april een definitieve beslissing. “Ook Immo Liv’it past zich aan omtrent de invoering van deze nieuwe regels”, zegt collega Bert Van Huyck. “Het maakt de finale fase van een eigendomswissel een pak efficiënter indien één van de partijen niet aanwezig kan zijn bij het verlijden van de verkoopakte.”

De coronacrisis maakt het voor studenten allesbehalve gemakkelijk om het academiejaar succesvol af te ronden. Lessen- en examenroosters vallen in het water en worden in het beste geval uitgesteld om later ingehaald te worden. Maar wat met de duizenden Leuvense studenten die straks een nieuwe studentenkamer willen huren? Hoe kan je dit in hemelsnaam regelen als je verplicht “in je kot” moet blijven? Geen paniek, ons team komt to the rescue met een aantal handige tips.

In bepaalde gebieden mag men een zonevreemde woning uitbreiden of herbouwen, waaronder in agrarisch en landschappelijk waardevol agrarisch gebied, parkgebied, industriegebied, en gebieden voor openbaar nut. De bouwmogelijkheden van een zonevreemde woning kennen intussen al meer mogelijkheden dan beperkingen.

Een nieuwe woning kopen doe je niet iedere dag. Het is voor de meeste mensen een grote beslissing, waar heel wat bij komt kijken. Een moeilijk vraagstuk is vaak hoe je de betaling van je nieuwe woonst regelt.

De woonbonus, wat houdt dat in?

woensdag, 09 oktober 2019 19:11

Het Vlaams regeerakkoord van Jambon I omvat onder andere een afschaffing van de woonbonus. Dat belastingvoordeel verdwijnt vanaf 1 januari 2020. Daardoor zullen mensen met een hypothecaire lening voor hun eigen woning meer belastingen betalen.

De inmiddels veel besproken betonstop, die Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege opgenomen heeft in het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen werpt bij eigenaars van (bouw)gronden veel vragen op.

Wat betekent het nieuwe huurdecreet voor mij?

dinsdag, 11 december 2018 13:12

Op 1 januari 2019 treedt het nieuw Vlaams Huurdecreet in werking. Na de Zesde Staatshervorming werd huurwetgeving een gewestelijke bevoegdheid, waarop Vlaanderen besliste deze wetgeving aan te passen aan de hedendaagse normen. De belangrijkste veranderingen bespreken we hieronder.

In de zoektocht naar een appartement, is het soms moeilijk om de prijzen te vergelijken tussen bestaand vastgoed en appartementen op plan. In deze blog lichten we de belangrijkste verschillen en aandachtspunten toe.

Erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar
BIV nr. 205.921 – 510.785
Erkenning toegekend in België
BTW BE 0818.581.812
Toezichthoudende autoriteit:
Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars,
Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel, België
BIV-plichtenleer: www.biv.be
BA en borgstelling via NV AXA Belgium (polisnr. 730.390.160)

Immo Liv'it

Mechelsesteenweg 382
3020 Herent
+32 470 55 64 24
info@immolivit.be