Kocht je net een pand? Ben je je hoofd aan het breken over de verdeling van het kadastraal inkomen (ki) en de onroerende voorheffing (ov) tussen de verkoper van het pand en jezelf? Wat gebeurt er als het kadastraal inkomen erg hoog is? Kan je dit aanvechten? Immo Livit zet het voor jou op een rij!

Bij verkoop of verhuur van een pand is een energieprestatiecertificaat (EPC) één van de belangrijkste attesten. Verkoop je een huis of appartement? Dan ben je verplicht om over een EPC te beschikken. Het Vlaams-Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) liet ons weten dat er vanaf 1 januari 2022 bij verkoop van een pand enkel recente energieprestatiecertificaten in aanmerkingen zullen komen. Is je EPC ouder dan 1 januari 2019? Dan betekent dit dat je een nieuwe EPC moet laten opmaken.

Vlaanderen heeft de ambitie om tegen 2040 volledig asbestveilig te zijn. Dit impliceert dat eigenaars van een woning of pand ouder dan 2001 bij verkoop in het bezit moeten zijn van een verplicht asbestinventarisatieattest. Dit attest rapporteert waar in het gebouw asbest te vinden is en in welke staat de asbest zich bevindt. Ook krijg je tips hoe je asbest veilig kan beheren of verwijderen. Eigenaars van een gebouw ouder dan 2001 zullen in 2032 over een verplicht attest moeten beschikken. Hoe zal dit allemaal concreet in z’n werk gaan? We leggen het hieronder uit!

Waarom investeren in een assistentieflat? Omdat het aantal ouderen boven de 65 jaar nog steeds groeiende is, en dat zal er de komende jaren zeker niet op minderen. Assistentieflats zijn ook voor ouderen die nog zelfredzaam zijn en die nood hebben aan sociaal contact buiten de muren van hun woning. Naast de kwaliteitsvolle nieuwbouw waarin ze wonen, kunnen ze ook nog beroep doen op de uitstekende zorg die bij de service van de assistentieflat hoort. En naast het aspect van de groeiende vergrijzing is de assistentiewoning een uitstekede vastgoedbelegging met een interessant nettorendement. Een prima voorbeeld van hiervan zijn de assistentiewoningen van het project Boortse in Boortmeerbeek.

De plaatsbeschrijving, elke huurder kent het wel. Vooraleer men een huurwoning kan intrekken, wordt er meestal een plaatsbeschrijving opgemaakt van het pand. Het is een soort ‘verzekering’ voor zowel de eigenaar als de huurder waarin de staat van de huurwoning wordt weergegeven. Maar het dient voornamelijk om betwistingen tussen beide partijen te vermijden na een huurperiode. Zonder de plaatsbeschrijving zou onze huurmarkt heel wat problemen kennen. Onze collega Thomas die verantwoordelijk is voor de verhuur, licht je graag even toe waarom dit zo belangrijk is.

Als je vandaag een pand koopt of verkoopt, komt er heel wat opzoekingswerk bij kijken, waardoor de aankoop/verkoop van vastgoed vaak maanden duurt. Notarissen en vastgoedmakelaars moeten vandaag heel wat documenten (zoals een EPC-attest, een bodemattest en elektriciteitskeuring) bij elkaar zoeken. Ook moet de notaris nagaan of er sprake is van opschortende voorwaarden en voorkooprecht en moet hij nakijken of alle kadastrale gegevens correct zijn.

De coronacrisis zorgde voor een verlamming van de vastgoedmarkt in België. Veel vastgoedmakelaars bleven niet bij de pakken zitten en gebruikten deze periode om hun bedrijf grondig te analyseren en aan te pakken waar nodig. Het resultaat? Sinds de coronacrisis versnelt de digitalisering bij vastgoedmakelaars! Hoe zit dat bij Immo Livit? Lees het hieronder!

Veel verhuurders kennen het allemaal wel, een gebouw huren vraagt veel tijd en energie. Regel je de praktische kant van je opbrengsteigendom liever niet zelf? Dan brengt een rentmeester redding. Wanneer je het beheer van je vastgoedinvestering overlaat aan een rentmeester, dan horen de administratie en het financieel beheer tot het verleden. Ook de technische kant van het verhaal – alle klusjes laten opknappen bijvoorbeeld – behoort tot de taken die vallen onder het rentmeesterschap. Maar er is goed nieuws: Immo Liv’it Rentmeesterschap biedt jou dé oplossing!

Onze regering heeft beslist dat vanaf vandaag het dragen van een mondmasker verplicht is in grote binnenruimtes zoals winkels en winkelcentra, bioscopen, bibliotheken, gebedshuizen, musea, theater- en concertzalen of auditoria. Mensen kunnen deze ruimtes enkel nog betreden als ze dus een mondmasker dragen. Een goede beslissing, want dat geeft voor velen onder ons eindelijk duidelijkheid.

Het is zover, na een lange zoektocht heb je je droomwoning gevonden. Weet wel dat de aankoop van je droomhuis natuurlijk niet van de ene dag op de andere gebeurt. Er gaat een heel stappenplan aan vooraf waarin we je graag begeleiden. Maar opgelet: naast het kopen van je nieuwe woning of appartement zijn er nog een aantal minder bekende zaken waar je zeker rekening mee moet houden. Collega Bert Van Huyck legt uit welke onbekende tips je zeker niet mag missen.

Wat betekent het nieuwe AREI voor u?

woensdag, 03 juni 2020 06:25

Er zit een opmerkelijke verandering aan te komen in de vastgoedmarkt. Vanaf 1 juni 2020 treedt namelijk het nieuwe AREI in werking, ofwel het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties. De nieuwe versie van dat reglement zal een zekere impact hebben op de verkoop van bestaand vastgoed. Dat komt omdat de elektrische installatie van een woning binnenkort aan strengere voorwaarden moet voldoen vooraleer het wordt goedgekeurd. Vooral de gewijzigde regels inzake de brandbeveiliging springen in het oog. En dat kan meespelen in de beslissing van kandidaat-kopers.

Vrijwel iedereen die zijn woning wil verkopen, staat voor dezelfde keuze: verkoop je de woning zelf of kies je er toch voor om samen te werken met een vastgoedmakelaar? Almaar meer mensen kiezen voor dat laatste, de erkende makelaar. Dit bespaart hen dikwijls tijd, energie én geld. Onze collega Bert Van Huyck legt je uit waar het verschil juist ligt.

Een goede en vlotte verkoop van een woning staat of valt met de voorbereidingen die er aan vooraf gaan. En die zijn niet te onderschatten. Want vooraleer de nieuwe eigenaars hun handtekening zetten onder de verkoopovereenkomst, moet de verkoper eerst heel wat verplichte documenten en attesten in orde brengen. En als verkopende partij moet je goed weten waar je al deze documentatie kan opvragen. Het Immo Liv’it-team frist alles nog eens even voor je op en vat alle belangrijkste verkoopdocumenten samen in het onderstaande lijstje.

Een internetaansluiting, een elektronische identiteitskaart en een kaartlezer. Meer heb je binnenkort waarschijnlijk niet nodig om de verkoopakte van een woning te ondertekenen. Het wetsvoorstel voor het digitaal ondertekenen ligt intussen bij het parlement. Daar valt naar alle waarschijnlijkheid eind april een definitieve beslissing. “Ook Immo Liv’it past zich aan omtrent de invoering van deze nieuwe regels”, zegt collega Bert Van Huyck. “Het maakt de finale fase van een eigendomswissel een pak efficiënter indien één van de partijen niet aanwezig kan zijn bij het verlijden van de verkoopakte.”

Erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar en vastgoedmakelaar-rentmeester
BIV nr. 205.921 – 510.785
Erkenning toegekend in België
BTW BE 0818.581.812
Toezichthoudende autoriteit:
Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars,
Luxemburgstraat 16B te 1000 Brussel, België
BIV-plichtenleer: www.biv.be
BA en borgstelling via NV AXA Belgium (polisnr. 730.390.160)
Derdenrekening (ING): BE11 3701 2960 7548

Immo Liv'it

Mechelsesteenweg 382
3020 Herent
+32 470 55 64 24
info@immolivit.be